Buddy’s en maatjes – Eva

Blog: organisaties in het zonnetje
Nummer 2: buddy’s en maatjes
Geschreven door: Liselotte Cassee
Bron: Movisie, website Eva, vacaturebank i-doe

Deze week is het de week van de buddy’s en maatjes in Leiden, met als organisatie Eva! Het zijn van een  buddy en/of maatje wordt steeds populairder. Het valt namelijk onder flexibele vrijwilligerswerk en wordt door evidence based onderzoek gestimuleerd. Flexibel vrijwilligerswerk is iets waar onze generatie jongeren bekend om staat. Wij jongeren vinden het over het algemeen fijn om zelf onze tijd in te delen en om zelf te bepalen hoe wij onze tijd invullen. Dit is onwijs passend in een maatjesproject of tijdens buddyzorg. 

Waarom een maatjesproject

Uit onderzoek van Movisie is gebleken dat maatjesprojecten positieve gevolgen heeft op het zelfvertrouwen van mensen. Daarnaast worden mensen er sociaal communicatief sterker door en het stimuleert mensen om positieve relaties aan te gaan. Verder  kunnen wij niet vergeten dat de groep ‘kwetsbare’ mensen steeds groter wordt. Deze groep bestaat uit mensen met een psychische kwetsbaarheid, die eenzaamheid ervaren, die door een handicap niet alleen op pad kunnen, die een taalachterstand hebben en ga zo maar door. Laat het duidelijk zijn, dat in deze groep de leeftijden door elkaar heen lopen, namelijk van kinderen tot gepensioneerden. Maar goed, dat beantwoord de vraag niet waarom jij een maatje of buddy zou moeten worden. Om deze vraag te beantwoorden heb ik hulp gevraagd aan Marvin, onze jong i-doe’er. Hij is zelf maatje geweest van iemand met een taalachterstand. Hij vond het tof om tijdens zijn maatjes project een ander wat te leren en om wat te leren van een andere cultuur. Hij vond het contact met iemand uit een andere cultuur een mooie ervaring, de vooruitgang die zijn hulpvrager boekte was bewonderenswaardig, het gaf hem een voldaan gevoel. 

Buddy’s en maatjes

Bij Eva is er een onderscheid te vinden tussen buddy’s en maatjes. Een buddy begeleidt en geeft emotionele steun aan een hulpvrager met een ziekte of beperking. Een buddy is betrokken bij het proces waar de hulpvrager door heen gaat. Een maatje daarentegen wordt bij Eva ingezet bij iemand met een psychische achtergrond. Het doel hiervan is om de hulpvrager te stimuleren en ondersteunen bij activiteiten die gericht zijn om deel te nemen aan de samenleving. De activiteiten zijn verschillend en bij elke hulpvrager anders. 

Organisatie Eva

Deze week heb ik dus gekozen om de organisatie Eva in het zonnetje te zetten. De reden hiervoor is omdat ik zelf bewondering heb voor Eva. Eva heeft veel kennis over mantelzorg en over de  ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers. Hiernaast ondersteunen zij ook mantelzorgers en vrijwilligers door kennis te delen, mantelzorgers en vrijwilligers te begeleiden, scholing en het belangrijkste: Eva helpt mee met het zoeken naar Maatjes en buddy’s voor zorgvragers. Hieronder zijn de twee belangrijkste en leukste vacatures uitgelicht:

  • Maatje 

Als maatje in de vriendendienst wordt je ingezet en geef je sociaal emotionele ondersteuning aan mensen met een psychiatrische achtergrond die in een sociaal isolement zijn gekomen of dreigen te raken. Ja gaat samen met je hulpvrager activiteiten ondernemen en biedt iemand gezelschap. Meld jij je aan? Dan kom je op een koppelingsgesprek. Hier wordt zorgvuldig gekeken naar jouw kwaliteiten en hobby’s om een zorgvuldige match te vinden.

Voor meer informatie klik op de link: https://i-doe.nl/vacature/detail/412/ 

  • Buddy

Bij Buddyzorg biedt een buddy sociale en praktische ondersteuning aan mensen met een beperking, chronische ziekte of aandoening. Heb jij een goed inlevingsvermogen en levenservaring dan ben jij geschikt voor dit vrijwilligerswerk. Meld jij je aan? Dan kom je op een koppelingsgesprek. Hier wordt zorgvuldig gekeken naar jouw kwaliteiten en hobby’s om een zorgvuldige match te vinden

Voor meer informatie klik op de link: https://i-doe.nl/vacature/detail/412/Reviews

“Een hele prettige samenwerking. Het was heel leuk dat Lotte van Jong iDOE ons benaderde met de vraag of er jonge vrijwilligers nodig waren bij de komende events. Ze nam ook het werk uit handen door de vacature voor mij op de vacaturebank te plaatsen en te promoten via social media.”
– Esther Geradts van RAP

Vlog #6 – Mee met Karaokenight

Check alle vlogs en video’s op ons Youtube kanaal!

Benieuwd naar vrijwilligerswerk in en rondom regio Leiden? Bekijk de vlogs en video’s op ons Youtubekanaal met onder andere:

Is iDOE jongerenproof? Ontdek het in dit filmpje. Wil je meer filmpjes zien van ‘STAD’ en jongeren die zich vrijwillig inzetten in Leiden? Check het hier.

Inschrijven nieuwsbrief!