Wil jij iets doen voor anderen in tijden van Corona?

Het Corona virus houdt de gemoederen goed bezig. Het sociale leven zoals we dat kennen staat op zijn kop, terwijl veel mensen (waaronder ouderen en hulpbehoevenden) daarvan afhankelijk zijn. Deze pagina zullen we bijhouden met mooie initiatieven en tips.

Heb je hulp nodig of heb je een mooi initiatief? Meld het ons via contact@i-doe.nl of 071-5160477.

Ben je een organisatie? Log dan in met je organisatieprofiel en maak een vacature of hulpvraag aan om o.a. vrijwilligers te werven of geef aan dat het geschikt is voor Maatschappelijk Betrokken Ondernemers (MBO). Dan word je vacature of hulpvraag automatisch ook zichtbaar op ons online plaform op MBO71.

NU GEOPEND OP DI/DO 12.00-16.00:
OPEN CONTACTPUNT DIGITAAL / TELEFONISCH. OP ZOEK NAAR VRIJWILLIGERSWERK OF INFO NODIG VOOR JOUW INITIATIEF / ORGANISATIE?
KLIK HIER

 

Overzicht telefonische hulplijnen

https://i-doe.nl/hulplijnen-corona/

‘Corona’ nieuwsbrief Gemeente Leiden

klik hier.

Fondsen voor het aanvragen van extra subsidie bij Corona initiatieven

 

 

Concrete hulpvragen op dit moment:

Wist u dat:

 • kerken hun deuren noodgedwongen hebben moeten sluiten, waardoor daar geen levensmiddelen meer kunnen worden ingezameld?
 • de traditionele boter, kaas en eieren inzamelingsactie van de Voedselbank rond Pasen wegens de strenge coronamaatregelen niet kan plaatsvinden?
 • de Voedselbank 75% minder toevoer krijgt van supermarkten omdat de consument hamstert?
 • de vaste voorraad van de Voedselbank hierdoor snel afneemt?
 • de gedoneerde voorraden van de horeca inmiddels ook op zijn?
 • de Voedselbank over drie weken door haar voorraad heen is en dan geen pakketten meer kan samenstellen en uitdelen?

Steun onze actie “Voedselbank zoekt hamsteraars (M/V)” en steun de Voedselbank door producten in te leveren of een financiële bijdrage over te maken!

Help je mee mondmaskers naaien?

wat zijn er al veel mondkapjes gebracht – dank!! Maar er zijn er nog veeeeel meer nodig om aan alle vraag te voldoen, dus weet/ben/ken je iemand die dit kan? Bekijk de instructie en start met naaien. De tutorial is heel rustig en stap-voor-stap opgenomen zodat ook beginners goed aan de slag kunnen. Vragen? Stuur een berichtje.✂️

En…hoe tof Holland stoffenhuis een hele hoop lappen katoen ter beschikking stelt om de mondkapjes mee te naaien. Mocht het financieel (of om andere redenen) niet haalbaar zijn om eigen stof te gebruiken, dan is er een mooie voorraad om mee aan de slag te gaan! Meld je vóórdat je stof komt ophalen, aan via de website, zo houden we bij wie aan de slag is. Keep the good vibe going!

https://www.atelierkleurstof.nl/mondmaskers/

 

Ben / word jij een maatje van een kind?

Stichting Vitalis is een stichting die, al 40 jaar, kinderen tussen 5 en 18 jaar koppelt aan een volwassen vrijwilliger. Samen trekken ze een jaar lang wekelijks een paar uurtjes met elkaar op en ondernemen ze gezellige activiteiten. We noemen ze dan maatjes! Wil jij ook maatje zijn?

Tijdens deze Corona-tijd zijn en blijven we online aan het werk.
Ook nu ben je nodig!

Ga naar de site van Vitalis

Chat jij met nieuwkomers in Nederland? Word een kletsmaatje

Komen de muren op je af en zit je thuis? Heb je tijd over? Wil je iets betekenisvol doen voor de samenleving? Heb je interesse in andere culturen? En niet geheel onbelangrijk…. houd je van kletsen? Dan ben je bij Het Begint met Taal aan het juiste adres, want gedurende de Corona crisis lanceren wij ‘kletsmaatjes’. Online Nederlands kletsen één op één met een nieuwkomer, met behulp van onze online Tool voor Taalcoaching. Zo zorg jij ervoor dat nieuwkomers hun taalvaardigheid oefenen en in contact zijn, om elkaar samen door deze crisis te helpen.

 

Libertas Leiden zoekt vrijwilligers

Zodat de zorgmedewerkers meer tijd kunnen besteden aan de bewoners en de thuiszorg cliënten. Het gaat om maaltijden uitdelen, schoonmaken, maar ook ondersteuning in de hulp indien je gekwalificeerd bent. Interesse? Neem contact op met hradministratie@libertasleiden.nl

 

De Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) daagt VRHM-voorzitter en burgemeester van Leiden Henri Lenferink, daagt jongeren en studenten uit om hun eigen creatieve oplossingen op korte filmpjes vast te leggen. Dit kan op sociale media als TikTok en Instagram door te delen met #slimmerchillen, of om bijdragen op film, foto of in tekst te sturen naar info@slimmerchillen.nl. “Als we dat met velen doen, dan kunnen we elkaar misschien een handje helpen om door deze lastige tijd te komen.” En voor wat hoort wat. Want wie een inzending instuurt, maakt kans op een prijs. Meer weten? Kijk op www.slimmerchillen.nl

Overzicht lokale initiatieven / online platformen

Inspiratie voor offline / buurtinitiatieven / aanbod

 • Maatschappelijk Betrokken Ondernemers (MBO) uit Oegstgeest en omstreken bezorgen bijvoorbeeld thuis bij kwetsbare mensen. Doe jij als ondernemer ook iets extra’s? Meld je hulpaanbod aan op www.mbo71.nl of neem contact op met contact@mbo71.nl
 • Stuur post naar verzorgingstehuizen. Huis op de Waard heeft bijvoorbeeld een leuke oproep…Bekijk hem hier. Ook Zoeterwoude ontvangt graag post. Lees meer. En bekijk hier de oproep van Radius in o.a. Oegstgeest.
 • Wijkvereniging Merenwijk start een centraal meldpunt voor wijkgenoten, die hulp nodig hebben en hulp willen bieden, aan elkaar te koppelen. Het idee is om beide partijen op het aanmeldpunt te verzamelen en vervolgens zoveel mogelijk in elkaars buurt te matchen.
  Het gaat vooral om dagelijkse bezigheden zoals bijvoorbeeld de boodschappen doen, de hond uitlaten of gewoon een telefonisch praatje. ‘Het gaat vooral niet om medische hulp’, vertelt Oscar Gennissen van de wijkvereniging nadrukkelijk.
  Het meldpunt is te bereiken via 06 5720 4140 of corona@wv-merenwijk.nl. zowel Merenwijkers die hulp nodig hebben als Merenwijkers die hulp aanbieden, worden gevraagd zich aan te melden.
 • Bestel gratis hulpvraag en hulpaanbod posters om voor je raam te hangen waarmee je aangeeft hulp nodig te hebben of hulp aan te bieden. Zo zien je buurtbewoners dat ze bij je kunnen aankloppen. Lees meer.
 • Het selectieteam van Voetbalvereniging Roodenburg staat voor u klaar. Ze helpen graag mensen die nu geen boodschappen kunnen/willen doen. Ken jij of ben jij iemand uit Leiden die kwetsbaar of oud is en daarom geen boodschappen/medicijnen halen/etc. kan doen? Neem dan contact met ons op. We leveren boodschappen tot aan de deur. Neem contact op via: Bellen/ appen: 0685284861, rbvrijwilligers@gmail.com of Facebook: @Lvroodenburg

Handige tips

bestel je boodschappen samen online. Online bestellen kan vaak niet de komende twee weken, terwijl een supermarktbezoek nog steeds een vrij risicovolle activiteit blijft. Wellicht willen degenen die binnenkort een bestelling thuis verwachten en niet het maximale bedrag aan boodschappen hebben uitgegeven dit aan buren/vrienden melden, zodat een (of meer!) buren/vrienden die bestelling kan aanvullen met boodschappen? Zo maken we efficiënt gebruik van het thuisbezorgen! Wel handig als je een beetje bij elkaar in de buurt woont natuurlijk.

 

Virtuele lessen van Sportschool Jenergy uit Oegstgeest.

Extra vrijwilligers nodig?
 • Maak een MBO hulpvraag aan via je organisatieprofiel, zodat Maatschappelijk Betrokken Ondernemers je mogelijk te hulp kunnen schieten middels menskracht, middelen of op een andere manier. Je bent dan zichtbaar op ‘Beursplein’ van www.mbo71.nl
 • Maak een vacature aan via je organisatieprofiel waarbij de optie ‘korte klus’ aan staat. Dan komt je vacature op de speciale ‘korte klussen’ pagina te staan die goed gebruikt kan worden voor de Corona initiatieven.
 • Laat het ons weten via contact@i-doe of 071-5160477.. Dan kijken we of we iets voor je kunnen betekenen.
Vrijwilligers over doordat veel stil ligt?

Verwijs ze door naar één van de genoemde initiatieven. Wellicht kunnen ze toch iets betekenen voor de mensen of organisaties om hen heen.

Tips voor organisaties tijdens de Corona-crisis

Onderstaande informatie kan ondersteunen in de omgang met situaties in deze Corona-crisis. Wil je persoonlijk advies? Neem contact op met adviseur Tessa T. 06-20395366 – E.  tessa@i-doe.nl 

Inschrijven nieuwsbrief!