Marit als vrijwilliger bij AFS

Marit Smelter (28 jaar) is al bijna 10 jaar vrijwilliger bij AFS en is daar dus als jonge meid begonnen. Omdat zij al zo lang actief is bij AFS, moet het wel een heel leuke organisatie zijn!
Lotte, onze reporter, was benieuwd en is een middagje met Marit meegegaan om mee te maken wat zij als vrijwilliger doet. Zij gaf die middag voorlichting in de vorm van speeddates aan 6 vwo scholieren, over studeren of werken in het buitenland. Kijk de vlog om te zien hoe dat ging!
Vergeet daarna niet de blog te lezen: een diepte interview over hoe Marit het ervaart om vrijwilliger te zijn bij AFS.
Veel kijk- en leesplezier!

Geschreven en gefilmd door Lotte Burgmeijer,
Met dank aan Marit Smelter, AFS en Eerste Christelijk Lyceum Haarlem.
Check de website van AFS: https://afs.nl/volunteer/

VLOG | Mee met Marit

BLOG | Diepte interview met Marit over vrijwilliger zijn bij AFS

Wat doe je als vrijwilliger bij AFS?

Ik ben sinds 2010 vrijwilliger. Ik doe voor AFS vooral voorlichtingen op middelbare scholen en beurzen. Daarnaast ben ik regelmatig Schiphol Reporter: een klankbord voor Nederlandse en buitenlandse studenten en gastgezinnen wanneer ze op Schiphol vertrekken of aankomen. Ook ben ik op dit moment contactpersoon van het gastgezin van de Hongaarse Natalia. Dit betekent dat ik regelmatig contact opneem met het gastgezin om te vragen hoe het gaat en of ze ergens tegen aan lopen. Zo hoop ik een laagdrempelig contact te zijn. Als ik ergens niet uitkom, dan kan ik andere vrijwilligers inschakelen voor hulp.

Verder heb ik in mijn eerste jaren een aantal keer geholpen bij het sinterklaasfeest in Noord-Holland. Ik heb dit feest ook twee jaar lang georganiseerd. Ook ben ik één of twee keer mee geweest naar activiteiten van buitenlandse studenten die in Nederland op uitwisseling zijn geweest, zoals de Anne Frank dag in Amsterdam. Dit was echter een activiteit waar ik minder energie uithaalde. Ik houd meer van live en persoonlijk contact en heb het liefst zo min mogelijk computerwerk (want dat doe ik op mijn werk al genoeg). Gelukkig kan dat bij AFS! 
Ten slotte doe ik zo’n twee tot drie keer per jaar huisbezoeken. Dit is het bezoeken van Nederlandse studenten die naar het buitenland willen (en vrijwilligers mogen vragen naar de verwachtingen) en het bezoeken van potentiële gastgezinnen. Hierbij bekijk ik of zij geschikt zijn als uitwisselingsstudent of gastgezin.

Waarom raad je anderen aan ook vrijwilliger te worden bij AFS?

Ik zou anderen aanraden vrijwilliger te worden bij AFS omdat ik zelf heel veel heb geleerd van vrijwilliger zijn. En je uitwisseling stopt niet wanneer je weer op Schiphol landt. De verhalen en ervaringen van andere vrijwilligers zorgen er voor dat ik ook andere culturen leer kennen en opmerk hoe anders Nederland soms is. Niet beter, niet slechter, gewoon anders. En je houdt er letterlijk vrienden en slaapadressen aan over verspreid over de hele wereld! 
Wat ik ook heel goed vind bij AFS, is dat mijn keuze voor vrijwilligerstaken wordt gerespecteerd. Als ik aangeef dat ik een bepaalde taak niet meer wil doen, dan word ik niet ‘overgehaald’ om alsnog te helpen of scheef aangekeken als ik nee zeg. Als ik nee zeg wordt dat gerespecteerd, en daarom durf ik ook ja én nee te zeggen. 

Wat vind je zo tof aan AFS?

Wat ik zo tof vind aan AFS is dat het een wereldwijde organisatie is en de vrijwilligers die er werken doen het met groot enthousiasme. Alle vrijwilligers zijn open en hebben ook leuke en interessante verhalen. Het komt ook regelmatig voor dat ‘buitenlandse’ vrijwilligers in Nederland vrijwilliger worden. Bijvoorbeeld: een Italiaanse die vanuit AFS Italie een jaar naar de VS is geweest, uiteindelijk in Nederland is gaan studeren (zonder Nederlands te spreken) en zich in Nederland opnieuw heeft aangemeld als vrijwilliger. Ze heeft nog Nederlands geleerd ook!
AFS doet veel voor haar vrijwilligers: er zijn informatiemiddagen en zelfs een jaarlijks vrijwilligerskamp met workshops van hoge kwaliteit. Intern opgeleide vrijwilligers geven deze workshops, waardoor je ook meer leert over… waarom een Spanjaard anders zaken doet dan een Nederlander… waarom het soms botst tussen verschillende culturen… en wat je kunt doen om dit te voorkomen. Ik ben bijvoorbeeld gewoon een botte Hollander die graag direct tot de kern komt en niet van poespas houdt!

Gaaf om te horen hoe veel voldoening en plezier Marit uit haar vrijwilligerswerk haalt! Al bijna tien jaar vrijwilliger! Wauw, inspirerend.

Wil jij ook met ons en anderen delen waarom je jouw vrijwilligerswerk zo leuk vindt en ben je onder de 30 jaar? Neem contact met ons op en dan maken we ook een vlog / blog over jouw ervaringen. Gewoon doen!

 

Inschrijven nieuwsbrief!