Dag Maureen!

Deze week nam Maureen Philippus afscheid van iDOE. Ze gaat met pensioen. Pr-dame Annemieke neemt haar voor een laatste keer mee voor koffie naar museum Volkenkunde.

Het museum, op vijf minuten lopen van ons kantoor, is bekend terrein voor haar. Ze studeerde culturele antropologie. “De rode draad van mijn studie en mijn werk bij iDOE zijn maatschappelijke processen in kaart brengen en structuren zien.” Maureen heeft zich de afgelopen jaren beziggehouden met het geven van informatie en advies aan organisaties. Ze heeft oog voor detail en zoekt zaken graag tot op de bodem uit.

Zij is elf jaar geleden samen met Annemieke bij iDOE gaan werken. Het was de begintijd van de Maatschappelijke Stage, waarmee ze samen zijn gestart en iDOE heette toen nog WAVeS. Samen bemanden ze de bovenste verdieping van het oude kantoor aan de Breestraat. “Vind je ook niet dat er in een decennium best wat veranderd is?” Maureen beaamt het: “In die tijd heeft iDOE sowieso veel meer bekendheid gekregen.” “Ja, en is er een verschuiving in focus gekomen. Eerst leek het alsof vrijwilligerswerk alleen maar bij de sector welzijn en zorg hoorde, maar we hebben erg ons best gedaan om ook de andere sectoren goed op de kaart te zetten.”

Ook bij de vrijwilligers ziet Maureen veranderingen. “Burgers hebben actieve levens en doen en willen veel. Daardoor hebben ze meer interesse in vormen van vrijwillige inzet die bij hun levens passen: korte projecten in hun interessegebied.” Ze raadt organisaties aan mee te gaan in de veranderingen door veel zelf te lezen en te leren van iDOE. Niet alleen zijn er werkende dertigers en veertigers, maar ook komt er een grote groep gepensioneerden en anderstaligen en mensen met een ‘rugzakje’. “Iedereen is wel ergens goed in, het is de kunst voor organisaties om te kijken hoe al deze verschillende vrijwilligers passen in de organisatie en zo de talenten zo optimaal mogelijk te benutten.”
Over tien jaar hoopt Maureen meer onderlinge samenwerking tussen organisaties te zien en ziet daarin ook een actieve rol voor het bedrijfsleven. De interactie tussen profit en non-profit kan voor haar alleen maar voordelen opleveren voor de lokale samenleving. Annemieke ziet voor zich hoe steeds meer mensen op buurtniveau er iets moois van maken samen.

“Wat ga je eigenlijk doen nu je met pensioen gaat?” Maureen lacht. “Ik ga me vrijwillig inzetten. Sinds enkele jaren ben ik ook gediplomeerd therapeut en ik ga mijn diensten inzetten voor mensen die het niet breed hebben. Daarnaast zul je me ook veel in de keuken en de tuin gaan vinden en ga ik heerlijk wandelen.”

Misschien wandelt Maureen nog weleens van Amsterdam naar onze mooie stad Leiden. Voor een kopje koffie in Volkenkunde bijvoorbeeld.

Tot ziens Maureen! En bedankt voor al je werk.

Nog meer afscheid!

Maureen nam ook afscheid van alle collega’s en externe contacten. Op haar laatste shift bij het Open Contactpunt konden we het niet laten met bloemen langs te gaan.

Wat doet iDOE?

  • Matchen: we matchen (potentiële) vrijwilligers en organisaties met het doel alle vrijwilligersvacatures te vervullen en de mensen op de best passende plek te plaatsen.
  • Workshops/trainingen/thema en netwerkbijeenkomsten: we organiseren en verzorgen trainingen, workshops en themabijeenkomsten voor vrijwilligers, beroepskrachten, door vrijwilligers en beroepskrachten.
  • Informatie & advies: we ondersteunen organisaties en vrijwilligers bij allerlei vraagstukken rondom het werken met vrijwilligers of het doen van vrijwilligerswerk.
  • Promotie: we promoten en waarderen vrijwillige inzet middels campagnes, verhalen en evenementen.
  • Maatschappelijk betrokken ondernemen: we koppelen maatschappelijke organisaties en bedrijven aan elkaar om maatschappelijk betrokken samen te werken en inspireren hen met voorbeelden uit de stad. Daarnaast proeven medewerkers van bedrijven zo aan vrijwilligerswerk hen dagen we hen uit zich vaker vrijwillig in te zetten.
  • Iedereen doet mee (sociale activering): we willen dat iedereen meedoet in de samenleving en dat kan met vrijwilligerswerk. We bieden trajecten aan om je te begeleiden naar vrijwilligerswerk. Hierdoor bouw je een ritme op, ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt, doe je werkervaring op en/of leer je nieuwe mensen kennen. We ondersteunen organisaties in de begeleiding.
Inschrijven nieuwsbrief!