De kracht van vrijwilligerswerk

Stralend op een podium, fluitend op het sportveld, aandacht voor een maatje, koffie schenkend in het Dorpscentrum, educatief in de natuur: Oegstgeest kan niet zonder vrijwilligers.

Gezamenlijk vormen vrijwilligers de kracht van Oegstgeest. Samen sta je sterk(er). Door het samenbrengen van vraag en aanbod maakt Oegstgeest optimaal gebruik van haar eigen kracht.

Vrijwilligers Ivonne Janka en Menno Nieuwenburg hebben zich opgeworpen als dè ambassadeurs voor vrijwillige inzet in hun dorp. Onder de naam Dorpskracht, bij vele inwoners al bekend, bieden zij een digitaal platform waar vraag en aanbod samenkomen. “Het geeft een goed gevoel om iets voor een ander te doen. Voor mijzelf staat het plezier centraal en het uitbreiden van sociale contacten.” aldus Ivonne. “Vrijwilligerswerk verrijkt je leven!” voegt Menno er nog aan toe, “de dankbaarheid voor onze inzet geeft veel voldoening.”
Menno en Ivonne zijn vrijwilliger naast hun drukke baan bij de Rabobank in Oegstgeest. Dorpskracht werkt samen met iDOE om gezamenlijk een compleet aanbod te bieden aan vrijwilligers en maatschappelijke organisaties. Dorpskracht is de lokale speler met de vacaturebank en promoot de vacatures en vrijwillige inzet in het algemeen. Organisaties kunnen hun vacature insturen en vrijwilligers kunnen passend vrijwilligerswerk vinden op deze vacaturebank. iDOE zet zich regionaal in en biedt voor Oegstgeest adviesgesprekken, promotie en trainingen. Zo kun je als organisatie een vraag hebben over het werven of begeleiden van vrijwilligers of wil je meer weten over de mogelijkheden van vrijwilligerswerk. Hiervoor kun je bij iDOE terecht.

Vrijwilligerswerk levert veel op. Voor de organisatie, de samenleving en voor vrijwilligers zelf.
Het heeft een toegevoegde waarde voor al deze partijen. “Zorg, naast het werven van vrijwilligers, goed voor je bestaande vrijwilligers. Tevreden vrijwilligers zijn ambassadeurs voor je organisatie,” adviseert Anke Breur van iDOE. Ivonne merkt op dat zij de waarde van vrijwilligerswerk afgelopen week nog opmerkte tijdens haar deelname aan de Kaagrace. Na afloop hoorde zij een vrijwilliger tegen een organisator zeggen: “Bedankt dat ik vandaag vrijwilliger mocht zijn. Het was een geweldige dag.”

Kijk voor vraag en aanbod in Oegstgeest, op www.dorpskracht.net Wil je als vrijwilliger of organisatie meer ondersteuning in een persoonlijke adviesgesprek, een (gratis) training volgen of wervingsposter ontvangen? Kijk op www.i-doe.nl of neem contact op via 071 5160477.

Bron: Oegstgeester Courant, 26 juni 2019

Wat doet i-doe?

  • Matchen: we matchen (potentiële) vrijwilligers en organisaties met het doel alle vrijwilligersvacatures te vervullen en de mensen op de best passende plek te plaatsen.
  • Workshops/trainingen/thema en netwerkbijeenkomsten: we organiseren en verzorgen trainingen, workshops en themabijeenkomsten voor vrijwilligers, beroepskrachten, door vrijwilligers en beroepskrachten vanuit i-doe en Verder.
  • Informatie & advies: we ondersteunen organisaties en vrijwilligers bij allerlei vraagstukken rondom het werken met vrijwilligers of het doen van vrijwilligerswerk.
  • Promotie: we promoten en waarderen vrijwillige inzet middels cadeau-acties, campagnes, verhalen en evenementen.
  • Maatschappelijk betrokken ondernemen: we koppelen maatschappelijke organisaties en bedrijven aan elkaar om maatschappelijk betrokken samen te werken en inspireren hen met voorbeelden uit de stad. Daarnaast proeven medewerkers van bedrijven zo aan vrijwilligerswerk waardoor we deze doelgroep uitdagen zich vaker vrijwillig in te zetten.
  • Iedereen doet mee (sociale activering): we willen dat iedereen meedoet in de samenleving en dat kan met vrijwilligerswerk. We bieden trajecten aan om je te begeleiden naar vrijwilligerswerk. Hierdoor bouw je een ritme op, ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt, doe je werkervaring op en/of leer je nieuwe mensen kennen. We ondersteunen organisaties in de begeleiding.
Inschrijven nieuwsbrief!