Pop-up store in het nieuws

Bron: Leids Dagblad, 24 september 2019
Foto: Emile van Aelst

Een feestje, een borrel, een festival? Emile ’Leidse Glibber’ van Aelst is erbij.

De vakanties zijn voorbij en ook het sportseizoen is weer begonnen. Ook onze basketballtrots Zorg en Zekerheid Leiden is klaar voor het seizoen 2019-2020. Vorige week werd de selectie voor het komend seizoen gepresenteerd. Dit keer niet in de businesslounge van ZZ Leiden, maar in de pas verbouwde vestiging van de Sligro.

Manager Arno de Jong is nog steeds zo trots op zijn zaak dat hij hem het liefst aan iedereen laat zien, vandaar dat hij bestuur, spelers, begeleiders en sponsors van ZZ Leiden had uitgenodigd de presentatie bij hem te doen. Na een welkomst toespraak door voorzitter Marcel Verburg werd op het buitenpodium het nieuwe team voorgesteld door Spiekert Martin. Terwijl iedereen genoot van de muziek van DJ Miss Nicky, de vele hapjes en de culinaire verrassingen van topkok Norbert van Dartel mengden de spelers zich onder het publiek om kennis te maken. Coach Rolf Franken heeft alle vertrouwen in de nieuwe aanwinsten binnen het team en verwacht komend jaar het publiek niet teleur te stellen. De sponsors zijn leuk om mee te praten, maar DJ Miss Nicky meer in de leeftijd van de spelers. Toen bleek dat Miss Nicky best wilde uitleggen hoe je muziek kan mixen, stond er al snel een aantal spelers rondom de disco. Mocht het met het basketball niet echt lukken dan kan een aantal van hen gerust door als DJ.

Je merkt in de hele stad dat 3 oktober er aan komt. De peen en ui liggen in de schappen de borden van de crowd control staan zowat op elke straathoek en de kermiswagens beginnen zich te verzamelen op de Wassenaarseweg. Vorige week presenteerde André van der Tuijn, lid van de Leidse Video en Smalfilm Liga, zijn documentaire over het Koraal in het Van der Werfpark. Uit beelden van de afgelopen 25 jaar heeft hij een half uur durende film gemaakt. Geweldig om die beelden te zien van de recente historie en dus met bekende gezichten. Burgemeesters als Cees GoekoopJan PostmaWolter Lemstra en Henri Lenferink komen allemaal langs in de film. We zien redevoeringen van de onvergetelijke meneer Den Tonkelaar en zijn opvolgers Jan Das en Joost Bleijie. In de film ook veel bekende Leidenaars met nog heel jonge koppies zoals bijvoorbeeld Ton ElderhorstRens HeruerAnnelies Koole-Heijmans en Chris de Waard. Het was voor iedereen een ’filmblik’ van herkenning. Maker André van der Tuijn had een aantal sticks met daarop de film voor burgemeester Lenferink, de 3 October Vereeniging, Erfgoed Leiden, Historische Vereniging Oud Leiden, dirigent Wim de Ru en Joost Bleijie. De film is te vinden op Youtube met als zoekterm 25 jaar Koraal in Leiden.

Vrijwilligersprijzen

Vrijwilligersorganisatie ’I Doe’ bestaat tien jaar. Om dit te vieren is er een pop-up store geopend in het hartje van de stad. Tot eind december kan iedereen van dinsdag tot en met zaterdag binnenlopen bij de pop-up store tegenover bibliotheek BplusC aan de Nieuwstraat in Leiden. Teammanager Kirsten Zitman is zo trots als een pauw op deze locatie en zou er indien mogelijk eigenlijk het liefst blijven zitten als het financieel haalbaar is. Elk jaar reikt I Doe op of rondom 7 december, de internationale vrijwilligersdag, de Leidse Vrijwilligersprijs uitgereikt. Woensdag werd de feestelijke aftrap gegeven voor de Leidse Vrijwilligersprijs 2019. Vanaf nu tot 11 november kan iedereen op de website van I Doe vrijwilligers of organisaties voordragen. Er zijn drie categorieën: vrijwilliger, organisatie en een nieuwe prijs de Toekomstprijs van het jaar voor vrijwilligers tot 25 jaar. Na 11 november buigt de jury onder leiding van voorzitter Bert Verweij zich over de voordrachten. Op 11 december worden in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis de winnaars bekend gemaakt.

Wat doet i-doe?

  • Matchen: we matchen (potentiële) vrijwilligers en organisaties met het doel alle vrijwilligersvacatures te vervullen en de mensen op de best passende plek te plaatsen.
  • Workshops/trainingen/thema en netwerkbijeenkomsten: we organiseren en verzorgen trainingen, workshops en themabijeenkomsten voor vrijwilligers, beroepskrachten, door vrijwilligers en beroepskrachten.
  • Informatie & advies: we ondersteunen organisaties en vrijwilligers bij allerlei vraagstukken rondom het werken met vrijwilligers of het doen van vrijwilligerswerk.
  • Promotie: we promoten en waarderen vrijwillige inzet middels campagnes, verhalen en evenementen.
  • Maatschappelijk betrokken ondernemen: we koppelen maatschappelijke organisaties en bedrijven aan elkaar om maatschappelijk betrokken samen te werken en inspireren hen met voorbeelden uit de stad. Daarnaast proeven medewerkers van bedrijven zo aan vrijwilligerswerk hen dagen we hen uit zich vaker vrijwillig in te zetten.
  • Iedereen doet mee (sociale activering): we willen dat iedereen meedoet in de samenleving en dat kan met vrijwilligerswerk. We bieden trajecten aan om je te begeleiden naar vrijwilligerswerk. Hierdoor bouw je een ritme op, ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt, doe je werkervaring op en/of leer je nieuwe mensen kennen. We ondersteunen organisaties in de begeleiding.
Inschrijven nieuwsbrief!