Studenten en vrijwillige inzet

Afgelopen donderdag, 31 januari, vond een wervelende bijeenkomst plaats georganiseerd door iDOE in samenwerking met Careerservice, Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden, omtrent het werven van studenten voor vrijwillige inzet. 


De aanwezige organisaties waren gretig en inspireerden elkaar met ideeën hoe je studenten het beste kunt bereiken.

Onze collega Tessa opende de bijeenkomst. Francien Bouhuijs van de Faculteit Sociale Wetenschappen (Universiteit Leiden) vertelde over Careerservice en over de samenwerking tussen de faculteit en iDOE om studenten te bereiken. Jelmer Niericker en Lotte Brom vertelden over hun onderzoek voor de Hogeschool Leiden naar de mening van studenten van Hogeschool Leiden  en Universiteit Leiden over de maatschappelijke diensttijd.

Een aantal quotes van aanwezigen:

“De studenten die het het drukste hebben, kunnen vaak wel het beste plannen” (in gaande op het feit dat studenten altijd erg druk zijn, en soms aangeven geen tijd te hebben om vrijwilligerswerk te doen).

“Studenten weten niet altijd dat ze vrijwilligerswerk aan het doen zijn”(zoals studenten die bij een vereniging of sportclub actief zijn).

“Korte vrijwilligersprojecten zijn van NU, niet iets waar ze voor altijd aan vast zitten”.
Helemaal waar, studenten hebben vaak niet veel tijd en willen nog open staan voor alles, dus korte projecten zijn voor hen vaak handiger en leuker.

“Een hippe titel bij een vacature helpt ook, in het Engels bijvoorbeeld”, aldus Kirsten, onze teammanager bij iDOE.

“We willen een soort community over vrijwillige inzet binnen de Universiteit opzetten, met een zichtbaar loket”, aldus Francien Bouhuijs over de samenwerking met iDOE om studenten beter te bereiken.

Het was een goede bijeenkomst met een gezellige netwerkborrel als afsluiter. Gevulde milieuvriendelijke stoffen tasjes van iDOE hingen klaar om bij de uitgang mee te nemen. We zien de organisaties graag weer terug op een volgende bijeenkomst! We houden jullie op de hoogte omtrent studenten en vrijwillige inzet.

Geschreven door Lotte Burgmeijer van iDOE, 4 februari 2019.

Wat doet iDOE?

  • Matchen: we matchen (potentiële) vrijwilligers en organisaties met het doel alle vrijwilligersvacatures te vervullen en de mensen op de best passende plek te plaatsen.
  • Workshops/trainingen/thema en netwerkbijeenkomsten: we organiseren en verzorgen trainingen, workshops en themabijeenkomsten voor vrijwilligers, beroepskrachten, door vrijwilligers en beroepskrachten.
  • Informatie & advies: we ondersteunen organisaties en vrijwilligers bij allerlei vraagstukken rondom het werken met vrijwilligers of het doen van vrijwilligerswerk.
  • Promotie: we promoten en waarderen vrijwillige inzet middels campagnes, verhalen en evenementen.
  • Maatschappelijk betrokken ondernemen: we koppelen maatschappelijke organisaties en bedrijven aan elkaar om maatschappelijk betrokken samen te werken en inspireren hen met voorbeelden uit de stad. Daarnaast proeven medewerkers van bedrijven zo aan vrijwilligerswerk hen dagen we hen uit zich vaker vrijwillig in te zetten.
  • Iedereen doet mee (sociale activering): we willen dat iedereen meedoet in de samenleving en dat kan met vrijwilligerswerk. We bieden trajecten aan om je te begeleiden naar vrijwilligerswerk. Hierdoor bouw je een ritme op, ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt, doe je werkervaring op en/of leer je nieuwe mensen kennen. We ondersteunen organisaties in de begeleiding.
Inschrijven nieuwsbrief!