Vrijblijvend vrijwilligerswerk haalt drempels weg

In dit artikel wil ik (Heleen van Egmond) je laten zien hoe vrijblijvend vrijwilligerswerk een mogelijkheid geeft om meer vrijwilligers binnen te halen. Een ervaring uit mijn ondernemerschap en waarom angst om te binden een onbewuste drempel kan zijn.

Vrijwilligerswerk is wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Maar waarom eigenlijk niet? Zijn we bang om de grip op vrijwilligers te verliezen?

Gratis is niet altijd gratis

Als ondernemer volg ik op social media en via nieuwsbrieven een aantal businesscoaches. Op hun websites bieden veel van deze coaches een gratis kennissessie of telefoongesprek aan.

Zo’n gesprek is ter kennismaking en helemaal vrijblijvend. Je krijgt tijdens het gesprek een paar waardevolle tips. De onderliggende gedachte is dat je de coach leert kennen en gaat vertrouwen. En uiteindelijk hun traject gaat volgen.

Ik heb nog nooit gebruik gemaakt van zo’n gratis sessie en dat heeft een reden. Ik ben namelijk bang dat ik ‘erin trap’. Dat ik tijdens dat gesprek een aanbod krijg en het dan moeilijk vind om af te wijzen.

En ja, ik weet dat ik ‘nee’ mag zeggen. Maar toch, uit voorzorg maak ik er geen gebruik van.

Lees het volledige bericht op NOV – Platform Vrwijlige Inzet

Wat doet iDOE?

  • Matchen: we matchen (potentiële) vrijwilligers en organisaties met het doel alle vrijwilligersvacatures te vervullen en de mensen op de best passende plek te plaatsen.
  • Workshops/trainingen/thema en netwerkbijeenkomsten: we organiseren en verzorgen trainingen, workshops en themabijeenkomsten voor vrijwilligers, beroepskrachten, door vrijwilligers en beroepskrachten.
  • Informatie & advies: we ondersteunen organisaties en vrijwilligers bij allerlei vraagstukken rondom het werken met vrijwilligers of het doen van vrijwilligerswerk.
  • Promotie: we promoten en waarderen vrijwillige inzet middels campagnes, verhalen en evenementen.
  • Maatschappelijk betrokken ondernemen: we koppelen maatschappelijke organisaties en bedrijven aan elkaar om maatschappelijk betrokken samen te werken en inspireren hen met voorbeelden uit de stad. Daarnaast proeven medewerkers van bedrijven zo aan vrijwilligerswerk hen dagen we hen uit zich vaker vrijwillig in te zetten.
  • Iedereen doet mee (sociale activering): we willen dat iedereen meedoet in de samenleving en dat kan met vrijwilligerswerk. We bieden trajecten aan om je te begeleiden naar vrijwilligerswerk. Hierdoor bouw je een ritme op, ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt, doe je werkervaring op en/of leer je nieuwe mensen kennen. We ondersteunen organisaties in de begeleiding.
Inschrijven nieuwsbrief!