Onderwijs – Onderwijswinkel

  • Blog: Organisaties in het zonnetje
  • Nummer 2: onderwijs
  • Geschreven door: Liselotte Cassee
  • Bron: vacaturebank en de website van de onderwijswinkel

Het is de derde week van december. De straten worden steeds gezelliger en in bijna elk huis is wel iets van kerstversiering te vinden. Op de Leidsche Nieuwe Rijn is de drijvende kerstmarkt in volle gang en de Kerst (vakantie) komt steeds dichterbij. Daarom gaat het thema van deze week over onderwijs. Ieder kind heeft recht op onderwijs, maar niet ieder kind krijgt het juiste onderwijs. Zeker met het lerarentekort. De vraag naar bijles groeit, maar niet iedere ouder kan dat waarmaken. Daarom wordt deze week de Onderwijswinkel in het zonnetje gezet!

De onderwijswinkel

De onderwijswinkel is een stichting die in de jaren zeventig opgericht is omdat er belangstelling bestond voor onderwijs in achterstandswijken. de organisatie organiseert bijles voor leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Jij als student kan daar als vrijwilliger meerdere functies uitvoeren. Deze functies worden hieronder uitgelicht. Wat heel fijn is om te weten, is dat jij als vrijwilliger zelf mag bepalen hoeveel tijd je eraan besteedt en op welke dag je dat doet, ideaal dus!

De vacatures

De onderwijswinkel heeft op dit moment twee vacatures beschikbaar. Hieronder zijn zij verder uitgewerkt:

  • Bijles

Het geven van bijles aan leerlingen van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. De plaats van de bijles wordt in overleg bepaald. Bijles wordt individueel gegeven. In veel gevallen gaat het om een uur per week bijles/begeleiding. Wat kan dit inhouden? Basisonderwijs: b.v. oefenen met begrijpend lezen, spelling, woordenschat, doornemen van aardrijkskunde- of geschiedenis-teksten, hulp bij het maken van een werkstuk of voorbereiding van een spreekbeurt. Voortgezet onderwijs: hulp bij Nederlands, Engels, wiskunde of andere vakken, overzien van huiswerk en indelen ervan. Wie geven er bijles? Studenten, scholieren uit hogere klassen van het voortgezet onderwijs, gepensioneerden, mensen met een baan, mensen zonder baan die een zinvolle bezigheid zoeken etc. Onderwijsbevoegdheid kan handig zijn, maar is niet altijd nodig. Op dit moment hebben wij voor het voortgezet onderwijs behoefte aan vrijwilligers die kunnen helpen met Engels (van brugklas tot en met 5 havo) en Nederlands (3 vmbo en 4 havo). 

Enthousiast? Check de link en geef je op: https://i-doe.nl/vacature/detail/388/ 

  • Administratie

Telefonisch via mail afspraak maken met leerlingen, ouders en begeleiders. Leerling-  en begeleiding lijsten up to date houden. Diverse organisaties werkzaamheden, documentatie in overleg af te spreken. Administratief geschoold; kan organiseren. De vacature geldt voor dit lopende schooljaar, maar in principe ook daarna.

Enthousiast? Check de link en geef je op: https://i-doe.nl/vacature/detail/389/Reviews

“Ik doe eens per week vrijwilligerswerk voor een paar uurtjes bij Klapstuk Speel-o-theek, en ben daar heel blij. De andere vrijwilligers zijn allemaal heel gastvrij en ik voel me daar al helemaal thuis. Bedankt voor deze geweldige ervaring!”
– Maria, 14 jaar

“Een hele prettige samenwerking. Het was heel leuk dat Lotte van Jong iDOE ons benaderde met de vraag of er jonge vrijwilligers nodig waren bij de komende events. Ze nam ook het werk uit handen door de vacature voor mij op de vacaturebank te plaatsen en te promoten via social media.”
– Esther Geradts van RAP

“Vrijwilligerswerk doen als notulist bij de cli√ęntenraad van Huis op de Waard is nieuw, leerzaam en uitdagend. Nieuwe dingen leren vind ik geweldig! Ook heb ik heel aardige collega’s, wat het vrijwilligerswerk heel leuk maakt om te doen.”
– Vrijwilliger, 20 jaar

Vlogs!

Benieuwd naar vrijwilligerswerk in en rondom regio Leiden? Bekijk de vlogs en video’s op ons Youtubekanaal met onder andere:

Is iDOE jongerenproof? Ontdek het in dit filmpje. Wil je meer filmpjes zien van ‚ÄėSTAD‚Äô en jongeren die zich vrijwillig inzetten in Leiden? Check het hier.

Inschrijven nieuwsbrief!