Over Ons

i-doe: contactpunt voor vrijwillige inzet

i-doe brengt door middel van de vrijwilligers- en vacaturebank vrijwilligers en organisaties bij elkaar. We ondersteunen organisaties en vrijwilligers bij allerlei vraagstukken rondom het werken met vrijwilligers of het doen van vrijwilligerswerk. Dit doen we door middel van:

 • trainingen / workshops / themabijeenkomsten;
  • Gratis (tenzij niet netjes wordt afgemeld na aanmelding, zie de voorwaarden) voor vrijwilligers, beroepskrachten, door vrijwilligers en beroepskrachten vanuit i-doe en Verder.
  • Op aanvraag (tegen kosten) verzorgen wij advies en trainingen op maat aan collega-instellingen. Eerder deden we dit bijvoorbeeld al voor de gemeenten Voorschoten en Katwijk met advies of een training op het gebied van vrijwilligersbeleid of het opzetten van een vrijwilligerscentrale;
 • adviesgesprekken: i-doe geeft informatie en advies over het werven en begeleiden van vrijwilligers, vrijwilligersbeleid, besturen, mediation, fondsenwerving en subsidies, wet- en regelgeving, rechten en plichten. Lees hier meer;
 • informatie en inspiratie via de website;
 • promotiecampagnes en acties om de waardering en aandacht voor vrijwilligers en organisaties waar vrijwilligers actief zijn te belichten. Voorbeelden zijn NLdoet in Leiden, de Leidse Vrijwilligersprijs en de jaarlijkse waarderingsactie voor vrijwilligers.
  Lees meer over de campagnes en evenementen;
 • iedereen doet mee (sociale activering): we willen dat iedereen meedoet in de samenleving en dat kan met vrijwilligerswerk. We bieden trajecten aan om bewoners van regio 071 te begeleiden naar vrijwilligerswerk. Hierdoor kan men een ritme opbouwen, werkervaring opdoen, ontdekken waar ze goed in zijn en leuk vinden en nieuwe mensen leren kennen. We ondersteunen organisaties in de begeleiding;
 • Maatschappelijk Betrokken Ondernemen: steeds meer bedrijven willen zich met hun werknemers inzetten voor de maatschappij, met hun handen, hun kennis of hun praktische middelen. Wij noemen dit maatschappelijk betrokken ondernemen en stimuleren en faciliteren dit middels het MBO71-platform. Lees vooralsnog meer over dit onderwerp hier;
 • jongerenparticipatie / Jong i-doe: i-doe maakt zich sterk voor jongerenparticipatie en gelooft dat vrijwilligerswerk daar een belangrijk onderdeel van is! In opdracht van de Gemeente Leiden voeren we de coördinatie en makelaarsfunctie. Dit doen we o.a. via ons promotieteam Jong i-doe en het aanbieden van vrijwilligersvacatures welke geschikt zijn voor Maatschappelijke Stages en de Maatschappelijke Diensttijd in Leiden en de regio.
  • Op de vacaturebank van i-doe staan alle vacatures verzameld die geschikt zijn als stage of voor de Maatschappelijke Diensttijd. Selecteer hiervoor de optie ‘Ook geschikt voor: jongeren t/m 17 of t/m 26 jaar. Scholieren kunnen zelf online zoeken naar vacatures die door i-doe of organisaties zijn geplaatst. i-doe coördineert de samenwerking tussen de verschillende partijen, geeft advies en praktische informatie.
 

We hebben specifieke aandacht voor verschillende doelgroepen zoals jongeren (maatschappelijke stage en maatschappelijke diensttijd), gepensioneerden (Leiden voor Gevorderden) en mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken om mee te doen (sociale activering).

i-doe voor vrijwilligers

i-doe vindt het belangrijk dat vrijwilligers zich inzetten op een manier die het best bij hen past. Daarom kun je een uitgebreid profiel invullen, passende vacatures ontvangen en – als je dat wilt – zelfs aangeven dat organisaties je mogen benaderen. Daarnaast bieden we diverse workshops en trainingen aan en bieden we de informatie die je nodig hebt om aan de slag te kunnen.

i-doe voor organisaties

i-doe ondersteunt vrijwillige inzet in Leiden door de uitvoering van vijf basisfuncties. i-doe is ambassadeur, makelaar en een kennis- en adviescentrum voor vrijwillige inzet. Organisaties kunnen bij ons terecht voor onder andere advies, informatie en scholing en kunnen gebruik maken van onze vacature- en vrijwilligersbank.

Onze blogs

Jong i-doe schrijft regelmatig blogs. Interesse in wat zij te vertellen hebben? Lees het hier!

Is i-doe jongerenproof? Ontdek het in dit filmpje. Wil je meer filmpjes zien van ‘STAD’ en jongeren die zich vrijwillig inzetten in Leiden? Check het hier.

Inschrijven nieuwsbrief!