i-doe in Leiden

Vrijwillige inzet is leuk, doe je met passie en geeft je energie!

i-doe is trots op Regio 071, haar vrijwilligers en de organisaties die zoveel werk verzetten met behulp van vrijwilligers. Dankzij hen maken we Leiden en omstreken mooier, kijken we meer naar elkaar om en tonen we compassie voor onze medemens.

i-doe richt zich op vier basisdiensten

 

Dit doen we op basis van onze kernwaarden:

 1. Duurzame en kwalitatieve verbinding (matches, trainingen/workshops, activering);
 2. Integrale aanpak, offline en online, met efficiëntie en samenwerking als doel;
 3. Laagdrempelig, klantgericht en gebruiksvriendelijk;
 4. Flexibel inspelen op behoeftes en kansen.

Uit nationaal onderzoek van onder andere het CBS, blijkt dat er twee belangrijke redenen zijn waarom mensen geen vrijwilligerswerk doen. De factor tijd speelt een belangrijke rol en men weet niet goed wat de mogelijkheden zijn. 

Op dit laatste probeert i-doe in te spelen. Hoe?

 • Inspiratie & Verhalen: individuele verhalen geven een goed beeld van de mogelijkheden, ookal is het onmogelijk om ze allemaal in beeld te krijgen. Van poep schepper tot barmedewerker bij Gebr. de Nobel. De één ligt meer voor de hand dan de andere. Lees het in ons eenmalig gepubliceerde magazine ‘Feest071’ ter ere van alle vrijwilligers van Leiden en het tienjarig bestaan van i-doe of op de inspiratie pagina op onze website;
 • Evenementen: door het organiseren van en participeren aan evenementen rondom vrijwilligerswerk, vergroten we de naamsbekendheid van vrijwillige inzet. Iedereen behoort in principe tot de doelgroep van i-doe, want iedereen kan vrijwilligerswerk doen, maar hoe bereik je bestaande en nieuwe doelgroepen met de juiste boodschap? Dit blijft een uitdaging, maar belangrijke speerpunten waar i-doe zich op richt zijn:
  • Jongereninzet: samenwerking met Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden
  • Trajectbegeleiding
  • Iedereen doet mee: activering van mensen met een afstand tot de samenleving

Wat doet iDOE?

 • Matchen: we matchen (potentiële) vrijwilligers en organisaties met het doel alle vrijwilligersvacatures te vervullen en de mensen op de best passende plek te plaatsen.
 • Workshops/trainingen/thema en netwerkbijeenkomsten: we organiseren en verzorgen trainingen, workshops en themabijeenkomsten voor vrijwilligers, beroepskrachten, door vrijwilligers en beroepskrachten.
 • Informatie & advies: we ondersteunen organisaties en vrijwilligers bij allerlei vraagstukken rondom het werken met vrijwilligers of het doen van vrijwilligerswerk.
 • Promotie: we promoten en waarderen vrijwillige inzet middels campagnes, verhalen en evenementen.
 • Maatschappelijk betrokken ondernemen: we koppelen maatschappelijke organisaties en bedrijven aan elkaar om maatschappelijk betrokken samen te werken en inspireren hen met voorbeelden uit de stad. Daarnaast proeven medewerkers van bedrijven zo aan vrijwilligerswerk hen dagen we hen uit zich vaker vrijwillig in te zetten.
 • Iedereen doet mee (sociale activering): we willen dat iedereen meedoet in de samenleving en dat kan met vrijwilligerswerk. We bieden trajecten aan om je te begeleiden naar vrijwilligerswerk. Hierdoor bouw je een ritme op, ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt, doe je werkervaring op en/of leer je nieuwe mensen kennen. We ondersteunen organisaties in de begeleiding.
Inschrijven nieuwsbrief!