Sector Kunst en Cultuur

Als er een sector qua samenstelling divers is, dan is het wel de sector kunst en cultuur. De afgelopen jaren zijn subsidies voor de kunstsector verminderd, waardoor het aantal betaalde banen afneemt en de noodzaak om vrijwilligers in te zetten toeneemt. Het aanbod van vrijwilligerswerk is net zo divers als de sector zelf. 5% van alle vrijwilligers werkt in culturele sector. Voor een stad als Leiden, met meer dan 30.000 actieve vrijwilligers, betekent dat al snel zo’n 2000 stadgenoten in jouw sector vrijwilligerswerk doen of willen doen!

Wanneer je in de vrijwilligersbank van i-doe kijkt, dan zie je dat er op dit moment meer dan 1100 vrijwilligers op zoek zijn naar een zinnige vrijwilligersbaan. Het aanbod van vrijwilligers varieert van administratief medewerker via timmerman en loodgieter tot festivalmedewerkers. Wil je je laten verrassen door het grote aanbod vrijwilligers en voel je je aangesproken om je vrijwilligersvacature in de culturele sector aan te melden, plaats dan je vacature online en bekijk hier de beschikbare vrijwilligers.

 

‘De Nobel Award is te leuk om niet te doen’

Het is niet zo gek dat Merijn de Buisonjé als vrijwilliger een van de stuwende krachten achter de Nobel Award is, als je weet dat zijn beide ouders als vrijwilliger actief waren in het jeugdcentrum in Lisse en het vrijwilligerswerk hem met de paplepel werd ingegoten. “Ik weet niet beter dat vrijwilligerswerk erbij hoort, dat deed je gewoon, het was onderdeel van je opvoeding. En daarnaast was het nog gezellig ook…”

Ben je benieuwd wat Merijn nog meer te vertellen heeft over de Nobel Award? Lees hier zijn hele verhaal.

‘Het LIFF kan niet draaien zonder vrijwilligers!

Op de homepage van het Leiden International Film Festival (LIFF) staat: ‘Are we the best film festival in de world? Probably not’. “Maar als er zou staan: ‘Do we have the best volunteers in the world?’, dan zou het antwoord zeker ‘Most definitely yes!’ zijn!” Aan het woord is Lodewijk Ponsioen, een van de vrijwilligerscoördinatoren van het LIFF.

Lees hier het hele verhaal van Lodewijk.

Wat doet iDOE?

  • Matchen: we matchen (potentiële) vrijwilligers en organisaties met het doel alle vrijwilligersvacatures te vervullen en de mensen op de best passende plek te plaatsen.
  • Workshops/trainingen/thema en netwerkbijeenkomsten: we organiseren en verzorgen trainingen, workshops en themabijeenkomsten voor vrijwilligers, beroepskrachten, door vrijwilligers en beroepskrachten.
  • Informatie & advies: we ondersteunen organisaties en vrijwilligers bij allerlei vraagstukken rondom het werken met vrijwilligers of het doen van vrijwilligerswerk.
  • Promotie: we promoten en waarderen vrijwillige inzet middels campagnes, verhalen en evenementen.
  • Maatschappelijk betrokken ondernemen: we koppelen maatschappelijke organisaties en bedrijven aan elkaar om maatschappelijk betrokken samen te werken en inspireren hen met voorbeelden uit de stad. Daarnaast proeven medewerkers van bedrijven zo aan vrijwilligerswerk hen dagen we hen uit zich vaker vrijwillig in te zetten.
  • Iedereen doet mee (sociale activering): we willen dat iedereen meedoet in de samenleving en dat kan met vrijwilligerswerk. We bieden trajecten aan om je te begeleiden naar vrijwilligerswerk. Hierdoor bouw je een ritme op, ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt, doe je werkervaring op en/of leer je nieuwe mensen kennen. We ondersteunen organisaties in de begeleiding.
Inschrijven nieuwsbrief!