Aan de (lunch)tafel bij Amref Flying Doctors

Op de zesde verdieping van Schuttersveld 9 in Leiden bevindt zich het kantoor van Amref Flying Doctors. Deze grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie gaat uit van de kracht van de Afrikaanse bevolking zelf en zet zich in voor een gezond en sterk Afrika. Om de medewerkers aan het Schuttersveld gezond en sterk te houden, zorgt vrijwilligster Martine Elderkamp (49) ervoor dat op vrijdag de lunchtafels in de kantine voor de aanwezige medewerkers gedekt zijn.

Martine doet het werk met veel plezier en loopt vrolijk over de verdieping terwijl ze alle medewerkers groet. “Het eerste wat ik doe als ik binnenkom,” begint Martine, “is kijken hoeveel medewerkers aanwezig zijn. Dan heb ik in de gaten voor hoeveel mensen ik de tafel moet dekken.”

Martine vond de vacature bij Amref Flying Doctors via de vacaturebank van i-doe. Omdat Martine een stoornis in het autistisch spectrum heeft, kan zij lastig met te veel prikkels omgaan.

Geen vrijwilligster maar een van hen

“Samen met mijn woonbegeleidster ben ik op zoek gegaan naar een passende vacature. Ik heb altijd als vrijwilligster in de zorg en bij een hospice gewerkt, maar dat ging ten koste van mijn energieniveau. Ofschoon ik het erg leuk werk vond, moest ik aan mijn eigen gezondheid denken. Bij Amref Flying Doctors werk ik nu al vanaf november 2017 en dat bevalt me uitstekend. Amref behandelt mij niet als zomaar een vrijwilligster maar als een van hen. Dat uit zich in de bedankjes die ik ontvang voor het werk dat ik doe, de interesse die ze in mij tonen en de uitnodigingen die ik krijg voor bijvoorbeeld kerstlunch of een borrel die ze organiseren. Het is een hele sociale organisatie.”

 

Zelfstandigheid bevorderen

Op het Schuttersveld werken ongeveer 45 medewerkers van Amref Flying Doctors. Martine weet veel over het werk van Amref Flying Doctors te vertellen: “Zij houden zich onder andere bezig met fondsenwerving, het geld gaat naar projecten in Afrika die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid van meisjes en jonge vrouwen. Die programma’s zijn ook bedoeld om de zelfstandigheid van vrouwen te bevorderen.”

“Omdat de medewerkers vaak in Afrika werken, kan de bezetting hier op het kantoor nog wel eens uiteenlopen. Daarom is het wel handig om vooraf even te kijken voor hoeveel mensen ik moet dekken,” besluit Martine, want het is bijna twaalf uur, en dan schuiven de medewerkers aan voor de lunch.

Kijk voor het werk van Amref Flying Doctors op https://www.amref.nl.

Inschrijven nieuwsbrief!