Bij de politie!

Vrijwilligerswerk heb je in alle soorten en maten en bij allerlei verschillende organisaties, maar het zal je misschien toch verbazen dat je bij de politie ook vrijwilligerswerk kan verrichten. Allard sprak met Petra, die als politievrijwilliger al vijf jaar actief is in Leiden, over hoe het is om vrijwilligerswerk te verrichten bij de politie en hoe je politievrijwilliger kan worden.

Op zaterdagochtend loop ik binnen bij het politiebureau aan de Langegracht, één van de drie Leidse politiebureaus, om te praten met Petra. In het dagelijks leven werkt Petra full time voor een financiële instelling en in haar vrije tijd is ze vrijwilliger bij de politie. Je zou het misschien niet verwachten, maar ook bij de politie is er namelijk veel ruimte om vrijwilligerswerk te verrichten. Sterker nog, niet alleen administratieve functies staan open voor vrijwilligers, maar ook in de normale politietaken vervullen vrijwilligers een rol. Zo kan je als politievrijwilliger ingezet worden om te surveilleren op straat, om verkeerscontroles uit te voeren of kan je ingezet worden als hulpofficier van justitie. Voor elk van die rollen heb je dan wel een opleiding gevolgd. Als politievrijwilliger draag je dus actief bij aan het werk van de politie.

“Als politievrijwilliger draag je hetzelfde uniform als dat van een beroepsagent”, zo vertelt Petra. “Voor het publiek is er dus geen onderscheid tussen een vrijwilliger en een beroepsagent. Als je als politievrijwilliger wordt ingezet voor politietaken heb je ook dezelfde bevoegdheden als een beroepsagent. Vandaar dat je dan ook hetzelfde uniform draagt, je doet hetzelfde werk en het maakt niet uit of een burger jou aanspreekt of een beroepsagent.”

Politievrijwilliger kan je niet zomaar worden. Aangezien je bijna dezelfde (wettelijke) taken en bevoegdheden krijgt als een beroepsagent, met wel als belangrijk verschil dat je als vrijwilliger geen vuurwapen draagt, moet je eerst een selectieprocedure doorlopen voordat je als vrijwilliger aan de slag kan. Ben je door de selectieprocedure heen, dan volgt een opleidingsprogramma van tussen de anderhalf en drie jaar. “Die opleiding bestaat uit verschillende modules, dus het is niet zo dat je eerst de hele opleiding moet hebben afgerond voordat je aan de slag kan als vrijwilliger”, aldus Petra. “Wanneer je een module goed hebt afgerond, dan kan je op dat thema worden ingezet. Toen ik bijvoorbeeld was geslaagd voor de module verkeerscontrole kon ik ingezet worden als verkeerscontroleur. De opleidingsperiode is dus een mix van theorie en praktijk, waarbij je stapsgewijs voor steeds meer taken kan worden ingezet als vrijwilliger.”

Politievrijwilliger klinkt als vrij intensief vrijwilligerswerk, dus waarom zou je naast een full time baan daarvoor kiezen? Zeker als je bedenkt dat je als politievrijwilliger verplicht 220 uur per jaar ingezet moet worden? “Het is gewoon ontzettend leuk om te doen! Het is actief en afwisselend werk, waarbij je vaak buiten bent en je in contact komt met de hele maatschappij. Het is ook sportief werk, wat goed bij mij past. Je werkt samen in een hele collegiale sfeer met andere vrijwilligers en beroepsagenten, wat een extra drive geeft om dit vrijwilligerswerk te doen. Dat is voor mij dan ook de reden om dit vrijwilligerswerk te doen naast mijn vaste baan. Wat je meemaakt in je werk geeft je ook weer hele andere ervaringen mee dan die je opdoet in het bedrijfsleven. Voor mij voelt het dan ook meer als een hobby dan als werk.”

“Als politievrijwilliger draag je ook actief bij aan de samenleving en dat geeft dit werk extra voldoening. Je krijgt veel waardering van mensen als je ze helpt met hun problemen. Als je het nieuws volgt lijkt het alsof agenten alleen maar negativiteit over zich heen krijgen, maar het tegenovergestelde is juist waar. Ik kan echt iets betekenen voor mensen en merk ook dat ze dat waarderen. Dat blijft je bij als je dit werk doet. Samen met je collega’s sta je voor één doel, namelijk een veiliger Nederland. Het is mooi om daaraan bij te dragen!”

Op de foto zie je Petra. Heb je interesse om politievrijwilliger te worden, kijk dan op www.wordpolitievrijwilliger.nl.

Inschrijven nieuwsbrief!