De Leidse Reddings- brigade

100 jaar jong!

De Leidse Reddingsbrigade is in 1918 opgericht en bestaat dus meer dan 100 jaar. In de zomer van 2018 was er daarom een jubileumborrel. Naast het vieren van het 100-jarig bestaan, werd er ook stilgestaan bij het echtpaar Reinier en Leny van der Vegte die na 40 jaar afscheid namen.

Reinier is al 63 jaar verbonden aan de Leidse Reddingsbrigade. Hij is vanaf zijn 7e lid van de Leidse Reddingsbrigade en is vanaf zijn 17e instructeur. Voor zijn werkzaamheden bij de Leidse Reddingsbrigade werd hij Koninklijk onderscheiden. Maar ook ontmoette hij daar zijn echtgenote, Leny, die ook aan de LRB verbonden was. “De Leidse Reddingsbrigade was vaste prik op vrijdagavond”, vertelt Leny. “Als je op vrijdag jarig was, dan wist je dat het dan niet werd gevierd, want op vrijdagavond werd zwemles gegeven. Vrijwilligerswerk is erg leuk en erg belangrijk maar voor ons gold altijd: vrijwillig wil niet zeggen vrijblijvend!”

Leny en Reinier zijn een groot voorbeeld voor de nieuwe lichting instructeurs, zoals Okke Wisse. “Wat ik zo leuk vind aan de LRB is dat het een vereniging is met een belangrijk doel: zorgen dat kinderen leren zwemmen. Zwemmen en zwemmend redden is belangrijk om te zorgen dat zo min mogelijk mensen verdrinken. Bij de LRB krijg je ook – zodra je in hogere diploma’s komt – theorielessen over het voorkomen van verdrinkingen en je kan meehelpen bij bewakingen bij festivals zoals de Peurbakkentocht of swim-in, wat het ook leuk maakt. Naast dat heb je een vereniging met allemaal andere leuke leden waarmee je samen les geeft en waarmee je dan daarna in het clubgebouw wat gaat drinken. Zelf geef ik ook les, al 3 of 4 jaar. Dit vrijwilligers werk levert mij veel kennis en ervaring op.”

Inschrijven nieuwsbrief!