Let op de vacaturebank van iDOE is niet meer actief.
Op de homepage van IDOE staat waar je nu terecht kan. Hou je profiel nog wel actief voor Beursplein, deze gaat binnenkort over naar SPARK!
sparkleiden.nl

De natuur opa’s en oma’s van Oegstgeest

 

Huub Hendrix (75) is één van de gepensioneerden die zich vrijwillig inzet bij Milieu Educatie Centrum (MEC) in Oegstgeest. “De meeste vrijwilligers zijn tussen de 60 en 80 jaar oud. Voor de grap noem ik onszelf wel eens de natuur opa’s en oma’s”, vertelt Huub. “Al zitten er ook een paar jongeren bij”, voegt hij er lachend aan toe.  

Zelf verzorgt Huub al acht jaar lang activiteiten en excursies. Hij heeft van zijn passie zijn (vrijwilligers)werk gemaakt: “Ik ben altijd al van plan geweest om een natuur- en gidsencursus te volgen. Ik ben socioloog en boerenzoon. Het buiten-zijn, de grond, het land, de bossen, de verschillende vogels… alles in de natuur interesseert mij. “ 

 

Jong geleerd 

De hoofdactiviteit van het MEC is lessen over natuur en milieu geven aan basisschoolkinderen. In totaal verzorgen ze ongeveer 90 lessen per schooljaar, verdeeld over alle basisscholen in Oegstgeest.  

Iedereen herinnert zich nog wel het uilenballen pluizen van vroeger. Maar het MEC doet méér dan dat. “We organiseren actieve excursies waarbij kinderen enthousiast de natuur in trekken. Ze gaan zelf op avontuur en volgen de richtingaanwijzingen van kabouters. Met hun laarzen staan ze vol in de modder en bekijken ze bladeren, zaden en paddenstoelen. Zo zijn ze lekker buiten aan de gang.” 

 

Veelzijdig en actief 

Niet alleen kinderen kunnen het plezier in de natuur ervaren. Iedereen die er buiten op uit wil, kan bij het MEC terecht. Wandelen, fietsen, vogels spotten, kruiden plukken: het kan allemaal! “Door Corona gaan steeds meer mensen de natuur in. Vooral wandelen is populair. Speciaal hiervoor hebben we een paddenstoelentocht uitgezet. Je kunt online een plattegrond downloaden en gaat vervolgens zelfstandig op pad.” Huub is enthousiast over deze toenemende belangstelling. “Het lijkt wel of mensen opnieuw ontdekken dat de natuur leuk en belangrijk is. Hopelijk gaan ze er in de toekomst zorgvuldiger mee om.” 

 

Natuur is tijdloos 

Corona of geen corona, mensen zoeken de natuur op en dat blijven ze doen. Het is wetenschappelijk bewezen: de natuur geeft je rust, het is gezond om actief in de buitenlucht bezig te zijn én je krijgt er energie van. En misschien nog wel het belangrijkst:  je raakt er nooit op uitgekeken.  

Om vrijwilliger te worden bij MEC hoef je geen natuurkenner te zijn. Alles wat je moet weten, leer je vanzelf. Als je maar graag buiten bent en je het leuk vindt om met kinderen om te gaan, ben je al een perfecte match! Of je nou graag les geeft, aan natuurfotografie doet, van social media houdt, buiten op ontdekkingstocht gaat of gewoon interessante mensen wilt leren kennen, je kunt alles doen wat met natuur te maken heeft. Door je bij het MEC in te zetten, geef je samen met de natuur opa’s en oma’s passie voor natuur en milieu door aan de volgende generaties.  

 
 
Praatjesmaker Merel Rem van Jong iDOE in gesprek met Huub Hendrix van MEC Oegstgeest. Meer weten over de excursies en activiteiten, of zelf ook MEC-vrijwilliger worden? Kijk op https://mecoegstgeest.nl/ 

Inschrijven nieuwsbrief!