“De Nobel Award is gewoon te leuk om het niet te doen!”

Het is niet zo gek dat Merijn de Buisonjé als vrijwilliger een van de stuwende krachten achter de Nobel Award is, als je weet dat zijn beide ouders als vrijwilliger actief waren in het jeugdcentrum in Lisse en het vrijwilligerswerk hem met de paplepel werd ingegoten. “Ik weet niet beter dan dat vrijwilligerswerk erbij hoort, dat deed je gewoon, het was onderdeel van je opvoeding. En daarnaast was het nog gezellig ook…”

Merijn is een van de acht vrijwilligers van het team van De Nobel Award. “De Nobel Award is ontstaan uit wat ooit De Grote Prijs van de Bollenstreek was,” begint Merijn, “in 1996 was dit een initiatief van een aantal jeugdsociëteiten uit de Bollenstreek, maar na een aantal jaar is dit initiatief een zachte dood gestorven.”

Nieuw leven
In het dagelijks leven is Merijn zelfstandig grafisch ontwerper en secretaris bij het Qbusfonds, een stichting tot steun en stimulering van sociaal, cultureel en educatief werk voor jongeren in de bollenstreek. Om het werk van het Qbusfonds wat meer onder de aandacht te krijgen – en omdat het idee van een regionale muziekprijs bleef kriebelen – werd in 2013 de Grote Prijs van de Bollenstreek nieuw leven in geblazen.

Verplaatsing naar Leiden
“Na een paar edities van de Grote Prijs bleek het echter praktischer en kostenefficiënter om de muziekprijs naar Leiden te verplaatsen,” vervolgt Merijn. “In Leiden zijn diverse locaties met eigen installaties, dus dat scheelt een hoop gedoe en gesjouw met apparatuur. In verband met de goede samenwerking met Gebr. De Nobel hebben we besloten de naam van de prijs te veranderen in De Nobel Award.” Binnen De Nobel Award heeft iedere vrijwilliger zijn eigen taken. “Zelf ben ik voorzitter en onder andere verantwoordelijk voor fondsenwerving en contacten met locaties. Andere teamgenoten houden zich bijvoorbeeld bezig met stagemanagement, financiën, artiestenbegeleiding of het verzorgen van de website.”

Popcultuurpijs
De finale van de Nobel Award is op 22 december 2019. En volgend jaar? “Vanaf januari gaan we weer volop aan de slag met de Nobel Award 2020. We zijn nu druk bezig om te kijken hoe we de Nobel Award kunnen uitbreiden naar een Popcultuurprijs, waarmee ook film, poëzie, fotografie en andere popcultuuruitingen aan bod kunnen komen. Een pittige klus, maar het is gewoon te leuk om het niet te doen,” besluit Merijn.

Inschrijven nieuwsbrief!