Een student, koffie en een koekje

Onze verhalenmakers vertellen graag. Met woord, beeld of film vertellen ze verhalen. Lange en korte. Vrolijke en serieuze. Bijna altijd over mensen. Centraal staan vrijwilligers en projecten in Leiden en omgeving. Want er is zoveel te vertellen!
Roxanne sprak met Daniël van 1Samen.

Wat gebeurt er als je studenten in contact brengt met ouderen? Precies! Gezelligheid en minder eenzaamheid. Dat dachten ook Moniek, Annemijn en Daniël, initiatiefnemers van 1Samen. 1Samen is een van de projecten van het Honoursprogramma van Hogeschool Leiden waarbij drie studenten een platform zijn begonnen om ouderen te koppelen aan studenten. Het doel is om hiermee eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en er zelf ook plezier aan te beleven.

Honoursprogramma Hogeschool Leiden
Ik hoorde in de wandelgangen van Hogeschool Leiden over dit project. Dit project is een van projecten van het Honoursprogramma. Bij het Honoursprogramma komen studenten van Hogeschool Leiden samen om talenten te ontwikkelen en elkaar te helpen verbeteren. Ook organiseert het programma maatschappelijk verantwoorde projecten. Iedere student met zijn eigen achtergrond. Zo is Moniek student bij de opleiding Communicatie, studeert Annemijn Human Resource Management en is Daniël student bij de opleiding Commerciële Economie. Samen met Daniël ben ik verder gaan praten. Wat drijft deze studenten om zich in te zetten voor ouderen?

Ouderen en studenten te verbinden
Buddysystemen bestaan al en veel verpleeghuizen zijn al begonnen met mooie initiatieven om activiteiten te organiseren voor ouderen. Toch zijn 200.000 ouderen in Nederland eenzaam. “Als honoursstudent zijnde kan je niet lang naar dit getal staren voordat je tot actie over gaat”, stelt Daniël.
Ouderen hebben er extreem veel last van door de bureaucratische bubbel om hen heen. 1Samen gaat de strijd aan tegen eenzaamheid bij ouderen. Ouderen geven aan graag contact te hebben met iemand die vaker terug komt.  Een logisch gevolg van sociaal contact is ook dat ondervoeding tegen wordt gegaan en dat ouderen zich veiliger gaan voelen. Een win-winsituatie!
“Het is mooi dat ik mensen kan helpen en het is mooi om te zien hoe snel mensen al goede vrienden kunnen worden. Mijn persoonlijke droom is om de hele wereld te verbinden, heel idealistisch, maar vooral mooi om te doen. Voor nu hebben we een werkend platform om ouderen en studenten te verbinden”, vertelt Daniël van der Velden.

Koffie met een koekje 
Op bezoek Daniël vertelt verder: “ik ben langsgegaan bij een bejaardentehuis in de buurt en raakte aan de praat met een meneer, uiteraard met een kopje koffie en een koekje. We hebben het gehad over onze jeugd en over het dagelijkse leven. Het is voor sommige mensen lastig om sociaal contact te zoeken buitens huis. Als daarbij een verminderde mobiliteit, spraakzaamheid en gebrek aan actieve familie komt, ontstaat er dat isolement. Dit klinkt heel klinisch, maar voor deze meneer was het werkelijkheid. Dit was een man die bijna elke dag diepe gevoelens van eenzaamheid voelde. Ik weet dat het heel belangrijk is dat goede initiatieven blijven opkomen, zorginstellingen en wij zelf trouwens ook, hebben meer vertrouwen in de mensheid nodig. Dat is de eerste stap, die we alleen samen kunnen zetten.”  

 “Voor nu zijn we vooral nog op zoek naar studenten. Ik zou iedereen aan raden om ook eens een oudere te bezoeken, het geeft meer voldoening dan je van tevoren denkt om iemand een mooie dag te bezorgen met een uurtje van je week.”

Inschrijven nieuwsbrief!