Elly Wabeke combineert passie voor wandelen en natuur als wandelbegeleidster

Een liefde voor natuur, een passie voor wandelen en een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Ziehier een korte karakterschets van Elly Wabeke, wandelbegeleidster bij Gezond Natuur Wandelen. Samen met andere enthousiaste vrijwilligers wandelt ze door het groen van Leiden en Oegstgeest. Twee maal per maand wordt er gewandeld, de ene week op woensdag, de volgende op donderdag.

Nadat Elly met vervroegd pensioen was gegaan, vond zij in 2018 in Gezond Natuur Wandelen een ideale activiteit om haar liefhebberijen en interesses te combineren en te delen met anderen. “Ons clubje bestaat uit acht vrijwilligers en tweemaal per maand wandelen we met wie dat maar wil door het groene gebied in en om Leiden of daarbuiten. Niemand hoeft zich op te geven, iedereen kan gratis meelopen,” vertelt Elly enthousiast. “Op woensdag vertrekken we altijd vanaf hockeyvereniging Roomburg, op donderdag vanaf café Abel, voor het museum voor Volkenkunde. We doen dit nu al meer dan een jaar en het is nog nooit voorgekomen dat er niemand kwam opdagen, er zijn altijd wandelaars aanwezig.”

Actualiteit in wandelingen

“Wat ik leuk vind, is om de actualiteit in wandelingen te verwerken. In 2020 is het 400 jaar geleden dat de Pilgrim Fathers uit Leiden vertrokken. Dan is het hartstikke leuk om even vanuit de Singelparkroute via de Vliet te lopen en wat te vertellen bij het beeld dat de Pilgrim Fathers herdenkt.

Sociaal aspect

“Wandelen is enorm leuk en ook nog goed voor je. Niet alleen lichamelijk, maar er zit ook een sociaal aspect aan,” vervolgt Elly. “We zien dat er onder de ongeveer dertig wandelaars die geregeld meelopen vriendschappen worden gevormd, op basis van gemeenschappelijke interesses. Na afloop van een wandeling drinken we nog heel vaak even een kop koffie of thee samen, dat is gewoon ontzettend gezellig.”

Tulpenboom van Wolkers

“Ik wandel vaak richting Oegstgeest, via de Bosjes van Bosman naar de tuin van kasteel Oud Poelgeest en zoeken dan bijvoorbeeld de tulpenboom die zo’n belangrijke rol in het leven van Jan Wolkers speelde. Een andere variatie loopt via de Heemtuin. Je merkt dat iedereen in de groep een eigen expertise heeft. De een herkent een bepaalde vogel op afstand, de ander weet veel over bloemen en planten. Om gelijk een misverstand uit de weg te helpen: een tulpenboom is niet hetzelfde als een magnolia!”

Extra wandelbegeleiders

“We zijn altijd op zoek naar extra wandelbegeleiders,” besluit Elly. “Gezond Natuur Wandelen wordt in Zuid-Holland mede mogelijk gemaakt door De Groene Motor, een organisatie die vrijwilligers ‘in het groen’ ondersteunt. Onze wandelingen zijn ook ideaal voor mensen die graag willen bewegen, maar het alleen niet altijd durven. Omdat we iedere wandeling met twee wandelbegeleiders op pad gaan, is er altijd een oog en oor voor de andere wandelaars. Ook Libertas, Radius, IVN en i-doe steunen onze wandelorganisatie.”

Kijk voor data en meer informatie over Gezond Natuur Wandelen op: https://www.zelfdoeninerfgoedengroen.nl/agenda-en-cursussen/2019/december/gezond-natuurwandelen-in-leiden-startlocatie-centrum/

Inschrijven nieuwsbrief!