Franca Pont, al bijna 50 jaar actief bij Leidse Watervrienden

Zondagmiddag in het 5 mei-bad. Zenuwachtige kinderen langs het zwembad, minstens net zo zenuwachtige ouders op de tribune. Het is diplomazwemmen. Franca Pont staat in haar rode t-shirt van zwemvereniging de Leidse Watervrienden langs het zwembad en spreekt de diplomazwemmende kinderen bemoedigend toe. En dat al bijna vijftig jaar…

Franca Pont was 18 jaar toen zij vanwege de liefde in december 1971 lid werd van zwemvereniging De Leidse Watervrienden. En nog steeds, na bijna 50 jaar, kun je Franca iedere donderdagavond in het 5 mei-bad vinden om zwemles te geven aan kinderen. “Mijn toenmalige vriend zat bij de Watervrienden, dus werd ik ook lid. We waren er altijd twee avonden in de week. Toen we trouwden en kinderen kregen, moesten we onze aandacht verdelen en spraken we af dat hij op maandag naar De Watervrienden ging, en ik op donderdag.”

Van generatie op generatie

“De liefde voor zwemmen gaat bij ons van generatie op generatie. Eerst hebben de kinderen jarenlang gezwommen bij de Watervrienden en nu is mijn zoon actief bij ZVL 1886 onder andere als waterpoloscheidsrechter en coach. Mijn dochter zit regelmatig achter de jurytafel als mijn twee kleinkinderen in de waterpolojeugdkompetitie spelen. Zo is het vrijwilligerswerk doorgegeven aan de volgende generatie. Dat vind ik wel heel erg leuk om te zien hoor,” vertelt Franca trots.

Secretaris en begeleidster

In 1978 werd Franca secretaris van de Leidse Watervrienden en heeft dat 25 jaar met veel plezier gedaan. Naast het vrijwilligerswerk bij de Watervrienden is ze ook nog een dag in de week begeleidster bij de PlusBus, een onderdeel van Radius dat activiteiten organiseert voor ouderen in groepsverband en onder begeleiding van vrijwilligers.

Laagste contributie

De zwemvereniging De Leidse Watervrienden is op 22 oktober 1937 opgericht, als onderdeel van de landelijke organisatie De Watervrienden, die als doel had om kinderen van ‘arme’ mensen zwemles te geven. Overal in Nederland zijn gelijknamige zwemverenigingen te vinden. Het motto is niet voor niets: ‘zwemonderwijs voor iedereen’. “Wij zijn nog steeds de vereniging in Leiden met de laagste contributie, zodat iedereen zich bij ons zou kunnen aansluiten.”

Leidse Vrijwilligersprijs voor organisaties

Als kroon op het jarenlange werk van de vereniging ontving De Leidse Watervrienden op 11 december 2019 de Leidse Vrijwilligersprijs voor organisaties. “Daar zijn we hartstikke trots op en zien het als een erkenning van het werk dat wij doen. We zijn met een team van 30 tot 35 instructeurs en daar zijn toch veel mensen zijn die al wat ouder zijn. De jongerenaanwas is helaas niet heel hoog!” verzucht Franca. “Zelf had ik het idee om te stoppen wanneer er een nieuw zwembad zou zijn, maar dat is voorlopig weer even afgeblazen. Ik ga dus nog even door. Dat vind ik niet erg hoor. Dit vrijwilligerswerk is zo mooi, je krijgt er zoveel voor terug. Kijk maar eens om je heen, als die blije gezichten van kinderen en ouders wanneer ze hun diploma gehaald hebben. Die blije gezichten, daar doe je het voor!” besluit Franca voordat ze terug gaat naar het zwembad waar de kinderen klaar staan die voor hun B-diploma opgaan.

Inschrijven nieuwsbrief!