‘Het LIFF kan niet draaien zonder vrijwilligers’

Op de homepage van het Leiden International Film Festival (LIFF) staat: ‘Are we the best film festival in de world? Probably not’. “Maar als er zou staan: ‘Do we have the best volunteers in the world?’, dan zou het antwoord zeker ‘Most definitely yes!’ zijn!” Aan het woord is Lodewijk Ponsioen, een van de vrijwilligerscoördinatoren van het LIFF.

In het dagelijks leven is Lodewijk bedrijfsleider Horeca bij een televisiestudio in Amsterdam. Maar tijdens het LIFF laat hij deze drukke baan voor wat het is en stort zich volledig op het festival. “Ik neem graag elf dagen vrij om hier met mijn collega’s Mylene en Anne onder leiding van Marian Hoeber alle vrijwilligers te coördineren. Dat is een flinke klus, als je weet dat er dit jaar al 153 vrijwilligers tijdens het festival aan het werk zijn”, vertelt Lodewijk.

“Het LIFF kan niet draaien zonder vrijwilligers”, vervolgt hij, “Je moest eens weten wat we allemaal nodig hebben om de meer dan honderd films op de zeven locaties van het LIFF op tijd aan de bezoekers te kunnen laten zien, dan zul je versteld staan. Van horecamedewerkers tot zaalwachten en kassamedewerkers. En alles daartussen. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de coördinatie van de vrijwilligers in de horeca en de chauffeurs. Tijdens het festival ontvangen we gasten, zoals regisseurs die uitleg geven over hun films en allerlei vragen van het publiek beantwoorden. Onze chauffeurs zorgen ervoor dat zij van Schiphol worden opgehaald en naar hun hotel worden gebracht.”

Betrokken en verantwoordelijk

Dit jaar werd het festival al voor de veertiende keer georganiseerd. “Ieder jaar wordt het festival groter en het aantal vrijwilligers groeit met het festival mee. Zij komen van heinde en ver om hier hun steentje te kunnen bijdragen. Het zijn liefhebbers en dat merk je. We horen zo vaak als feedback dat onze vrijwilligers zo hartelijk en behulpzaam zijn. Hun betrokkenheid is groot, ze voelen zich net zo verantwoordelijk voor het succes van het festival als wij. We zijn dan misschien nog niet het beste filmfestival van de wereld, de beste vrijwilligers hebben we zeker!” besluit Lodewijk.

Wil jij vrijwilligerswerk doen tijdens het LIFF 2020? Kijk dan op https://www.liff.nl/vrijwilligers of kijk in de vacaturebank van i-doe.

Inschrijven nieuwsbrief!