Het reilen en zeilen in de Hartebrugkerk

Als je op een zaterdag eens lekker gaat shoppen in de Haarlemmerstraat dan tref je halverwege, pal naast een etalage vol beha’s, de Hartebrugkerk. Een echte Leidenaar zegt natuurlijk ‘Koeliekerk’ omdat ‘Coeli’ op de gevel staat. ‘Dagkapel’ staat er op het bordje bij de deur. Ineke ging langs.

Een plaats voor rust, stilte en gebed in de binnenstad van Leiden. Ik loop er altijd graag naar binnen en brand dan een paar kaarsjes bij het Mariabeeld voor dierbare overledenen. Achter de bak met brandende kaarsen hangt een bord vol briefjes met wensen en verlangens. Ik vraag me wel eens af, wie zorgt er nou voor de kaarsen en wat gebeurt er met al die briefjes? Die priesters kunnen toch niet alles alleen doen? Welnu, achter de schermen van deze kerk werken de vrijwilligers, honderd (!) in totaal.

Ik spreek met de dame die een paar dagen per week als spin-in-het-web vrijwillig voor deze kerk werkt: Corry Arendse-Hiep, de secretaris. Corry was voor haar pensioen receptioniste geweest bij een groot bedrijf, dus ze is wel wat gewend. De leden van de parochie van de Heiligen Petrus en Paulus, waartoe De Hartebrugkerk behoort, komen altijd eerst bij Corry terecht als ze een belangrijke levensstap willen laten inzegenen. Willen ze een doop, eerste communie, vormsel, huwelijk, biecht, ziekenzalving en uitvaart: eerst regelen met Corry. Hoe is dat zo gekomen?

Inschrijven nieuwsbrief!