Het spannendste park van Nederland

Een ononderbroken groene wandelroute kronkelt langs de singels van Leiden en rijgt stukken groen aan elkaar: dat is Het Singelpark! Op een zonnige, warme dag ontmoet Neline Ap Zwinkels, gedreven vrijwilliger bij Stichting Vrienden van het Singelpark.

Voordat we plaatsnemen in het café van Boutique Hotel d’Oude Morsch nemen we een kijkje in Park de Put, dat grenst aan het terras. “Een klein stukje Singelpark,”, vertelt Ap, “één kraal aan de grote ketting die het Singelpark is”.

Burgerinitiatief
Een ononderbroken groene wandelroute van 6,5 km kronkelt langs de singels van Leiden en rijgt stukken groen aan elkaar. Vroeger lagen er, ter verdediging van de stad, aarden wallen en stenen muren. Nadat deze grotendeels verwijderd waren, kwamen er stukken groen, begraafplaatsen of bijvoorbeeld industrie voor terug. Jaren geleden nam een groep burgers het initiatief tot het ontwikkelen van een, tot dan toe ontbrekende, totaalvisie op de randen aan beide kanten van de singels. Dit leidde tot het realiseren van het ambitieuze en vernieuwende park!

Trots
Bewoners, gemeente en de Vrienden zijn trots op het park en ook van buiten Leiden kijkt men nieuwsgierig naar wat er hier gebeurt. Deze animo is niet verwonderlijk. Ap vertelt dat de Stichting erg goed functioneert, terwijl het optuigen van het plan, vanuit een burgerinitiatief, toch een vrij ambitieuze onderneming is geweest en nog steeds is. “De gemeente is erin gestapt omdat de burgers zo krachtig waren en hun toezegging gaven de burgerparticipatie te ontwikkelen.” De gemeente draagt veel verantwoordelijkheid over aan de vrijwilligers, zoals bijvoorbeeld het beheer van delen van het park.

Veelzijdig vrijwillig
Ap is sinds zijn pensionering betrokken bij het Singelpark. Hij nam namens de Stichting deel aan een werkgroep die samen met de gemeente het wandel?routeplan maakte. Inmiddels ligt het merendeel van de plannen vast in convenanten en wordt er gewerkt aan door-, herontwikkeling, vernieuwing en beheer. Hij heeft aan de wieg van de Kweektuin gestaan. Burgers van Leiden doneerden hun bomen, planten en struiken. Het groen werd er opgekweekt, verzorgd en vervolgens doorgeplant in het park. Af en toe schoot de gemeente te hulp voor bijvoorbeeld transport van grotere bomen of struiken, maar vaker trokken de vrijwilligers er zelf met auto en aanhangers op uit naar de plekken van bestemming. Er is relatief weinig groen aangekocht. “Ja de Kweektuin is heel goed gelukt!”

Wandelroutes
We praten over de maandelijkse gegidste cultuurhistorische wandelingen, terwijl Ap geniet van een Singelbiertje (gebrouwen door Leidsch Bier). Ap is initiator van deze wandelingen. Daarnaast spant hij zich al jaren in om natuurgidsen te werven voor het geven van natuurwandelingen. Helaas verloopt dit minder vlot. Maar het plan laat hem niet los: als er geïnteresseerden zijn, meld je alsjeblieft graag bij mij!
“Het park is zich aan het ontwikkelen tot een interessante samenstelling van bomen, planten, struiken, bloemen, kleuren, geuren en dieren, mede doordat we zo geïnvesteerd hebben in diversiteit van de natuur”, vertelt hij. Vanuit de Hortus botanicus krijgt het park hulp bij het selecteren en inrichten van het groen.
Via de gratis app van IZI kan men met de smartphone, overigens wél een natuurwandeling door het park maken (door Ap gemaakt!), en ook de cultuurhistorische wandeling staat op de IZI-app.

Groei
Al de vrijwilligers hebben hart voor Leiden en zetten zich vooral in voor ‘het spannendste en groenste park van Nederland!’ Het takenpakket kan heel divers zijn, van werken in de Kweektuin of elders in het groen, meedenken over de inrichting van het park, meehelpen in de voorbereiding of tijdens events, meewerken in de fondsenwerving of bijvoorbeeld op de communicatieafdeling van het park. Groei voor jezelf en voor het Singelpark. “Alle hulp is welkom en de sfeer is open en flexibel, dus…wat let je?”

Inschrijven nieuwsbrief!