In de spotlight en achter de schermen

Verhalenmaker Rob ging met zijn camera op bezoek bij de Leidse Schouwburg. Daar trof hij Nicole Kik. Eigenlijk ook een verhalenmaker, kijk maar eens naar de foto’s!

Nicole Kik is al sinds 2005 als vrijwilligster verbonden met de Leidse Schouwburg. “Naast mijn werk als GZ-psycholoog en onderwijsadviseur ben ik al jaren actief bij het Leidse musicalgezelschap Otis. Toen de schouwburg in 2005 driehonderd jaar bestond, verzorgden wij met Otis een voorstelling en sindsdien ben ik eigenlijk blijven hangen bij de Schouwburg,” vertelt Nicole. Door haar rondleidingen in de schouwburg weet zij veel over het verleden van dit monument in Leiden: “Het is een bijzondere schouwburg en ik vind het fantastisch om hier als vrijwilligster te werken. Het is een van de oudste schouwburgen in Nederland en staat nog steeds op dezelfde plek waar Jacob van Rijndorp in 1705 toestemming kreeg om een theater te bouwen. Daarnaast is de bouw van de zaal zeer bijzonder. De zaal heeft weliswaar de vorm van een hoefijzer, maar tegelijkertijd de proporties van een ei. Het toneel vormt de punt waarnaar het publiek als het ware wordt toegetrokken. Het publiek en de artiesten hebben het gevoel elkaar te kunnen aanraken. Dat effect noemen we ‘het ei van Greiner’, naar de architect Greiner die de schouwburg in 1865 verbouwde.”

“Ik verzorg rondleidingen door de schouwburg en stadsgehoorzaal voor geïnteresseerden, voor sponsoren van de schouwburg of op verzoek voor speciale gelegenheden zoals bedrijfsuitjes, familiefeestjes en schoolexcursies. Vanmiddag neem ik een groep scholieren uit Leiden Noord mee door de hele schouwburg. Ik toon ze de zaal, neem ze mee naar waar de artiesten eten, zich omkleden en opmaken, maar ik vertel ook over waar tijdens de Tweede Wereldoorlog zich onderduikers hebben verscholen en waar ze valse identiteitsbewijzen maakten. De kinderen vragen altijd honderduit en het is erg leuk om te zien met hoeveel plezier zij aan het eind van deze speciale rondleiding mogen meehelpen aan de werkzaamheden die in de schouwburg rondom een voorstelling plaatsvinden,” besluit Nicole.

Rob van Hilten (61) Beeldverteller/fotograaf

Rob van Hilten (61) Beeldverteller/fotograaf
Rob is al jaren onze huisfotograaf. Hij verzorgde de fotoserie 'inspirerende vrijwilligers' die in 2016 de stad rondreisde. Hij is in het dagelijks leven freelance fotograaf en schrijver/journalist van beroep.
Alle verhalenmakers
Inschrijven nieuwsbrief!