Internationals in de stad

Onze verhalenmakers vertellen graag. Met woord, beeld of film vertellen ze verhalen. Lange en korte. Vrolijke en serieuze. Bijna altijd over mensen. Centraal staan vrijwilligers en projecten in Leiden en omgeving. Want er is zoveel te vertellen!
Judith sprak onlangs met Barbara de Ligt van Leiden MIX.

Wat ooit begon als een gezellig groepje ‘expats’ dat onder meer spelletjes deed in een huiskamer is in twee jaar uitgegroeid tot een organisatie onder de naam Leiden MIX, Meetup International Xperience die allerlei evenementen organiseert. Expats zijn buitenlanders die al dan niet tijdelijk in Nederland werken. Eén van de drijvende krachten achter het Forum dat ze via Meetup.com is begonnent, is vrijwilligster Barbara de Ligt uit Leiden. Inmiddels zijn er honderden leden actief.

Barbara heeft sinds haar studie internationale communicatie veel internationaal vrijwilligerswerk gedaan. Met het forum voelt zij zich als een vis in het water. Wat verstaat zij precies onder een ‘expat’? “Dat is iemand die vanwege carrière in het buitenland gaat wonen, meestal tijdelijk, bijvoorbeeld een jaar. Ik noem de mensen in deze groep ook liever ‘internationals’. De leden uit de groep wonen vooral in Leiden, maar er zijn ook mensen uit Den Haag of Delft. We begonnen heel kleinschalig met een picknick in een park of een bijeenkomst in een huiskamer, maar inmiddels zijn er wel zo’n 50 expats bij een event betrokken en hebben we grotere ruimtes nodig of moet het aantal deelnemers beperkt worden. Er is een kerngroep van zo’n vijf organisatoren, die ook de kwaliteit bewaken van wat er zoal door derden wordt georganiseerd. Zo is er wekelijks een Dutch Conversation Night in Bar Bruut en maandelijks een borrel, vaak in Galerie Café Leidse Lente.”

Events
Barbara is momenteel met bevallingsverlof, waardoor zij wat minder met Leiden MIX is bezig geweest. Een aantal activiteiten zijn tijdelijk door anderen opgepikt of automatisch doorgegaan, zoals de Pub Quiz in De Burcht, die een externe host heeft.
Leden van Leiden MIX zijn vrij sociale events te organiseren die passen binnen het beleid van de organisatie. Dat kunnen informatieve bijeenkomsten zijn in samenwerking met partijen in en rondom de stad Leiden. Soms zijn het commerciële activiteiten maar dan treden (commerciële) organisaties op als sponsor en is de entree laag of gratis. Barbara bezoekt niet alle events maar treedt dan op als ‘connector’ tussen de verschillende partijen.

Ooit studeerde zij Japans in Maastricht en aan de Leidse universiteit en woonde ook in genoemd land waar zij twee semesters studeerde. Sindsdien zoekt zij altijd verbreding van haar horizon door veelvuldig in aanraking te komen met andere culturen. “Ik heb mij nooit 100% thuis gevoeld in Nederland. Ik ben altijd op zoek geweest naar mogelijkheden om echt in andere culturen te duiken,’ zegt ze. ‘Ik wil dan ook de taal leren. Zodoende ging ik in Japan wonen. Diep van binnen ben ik het niet eens met hoe wij in dit land denken en doen, de normen en waarden, hoe we met elkaar omgaan. In discussies heb je in Nederland altijd een voor- en tegenkamp, het levert strijd op waarin de partijen elkaar proberen te overtuigen van hun gelijk. In Japan zijn de mensen meer beschouwend, er is geen strijdgevoel in communicatie. Daar kan ik me beter in vinden.”

Sociaal
In Japan ging ik ook veel om met mensen uit Amerika en andere Europese landen. Ik ben iemand die sociaal gericht is, niet keihard commercieel heb ik ontdekt. Ik noem mijzelf een koppelaar, werk niet echt inhoudelijk. Vrijwilligerswerk is voor mij belangrijk om me verder te kunnen ontwikkelen. Dan heb ik het gevoel zonder onder druk te staan ervaring te kunnen opdoen. Daarnaast ben ik veel ‘in between jobs’ geweest, waardoor ik periodes meer tijd had voor vrijwilligerswerk. Ik doe nu ook vrijwilligerswerk bij Techniek Talent nu. Als techniekcoach help ik basisscholen om techniek en wetenschap in het schoolplan te integreren. Zelf ben ik heel creatief. Ik schilder, hou van kunst en dingen in elkaar zetten. Hele andere dingen dan Leiden MIX, maar toch ook zeker deel van mij.”

“In de core-groep van Leiden MIX, waarin ik samenwerk met anderen, ben ik de enige Nederlander. Ik vind het niet erg als mensen uit andere culturen in Nederland komen wonen, dat geldt ook voor vluchtelingen. Ik zou het mooi vinden als Nederland echt een multicultureel land zou zijn. Dan is het voor mij geslaagd. In de naam Leiden MIX komt de benaming ‘expat’ dan ook niet voor.”

Inschrijven nieuwsbrief!