Krista bij de Groene Ontmoeting van Boerderij ’t Geertje

“Ik kon gewoon meedoen in het groen en leerde het vanzelf”

Vanaf dag één vindt Krista haar vrijwilligerswerk in de natuur bij De Groene Ontmoeting heerlijk. “Tien minuten op de fiets naar de bestemming en ik kan even heerlijk mijn hoofd leeg maken,” vertelt Krista. Zij onderhoudt als vrijwilliger de natuur en paden en zit tevens in het bestuur. i-doe ondersteunt en stimuleert vrijwillige inzet in Zoeterwoude en omgeving en interviewt Krista.

De Groene ontmoeting van Boerderij ’t Geertje
De Groene Ontmoeting is een stichting bestaande uit een klein team van enthousiaste vrijwilligers, met hart voor de natuur. De stichting verbindt mensen met hun omgeving en doet dit door middel van educatie, communicatie en natuur- en landschapsbeheer. Het initiatief voor deze stichting komt van Boerderij ’t Geertje, een plek waar mensen uit de regio met veel plezier komen. De aanleiding was dat ’t Geertje steeds meer maatschappelijke functies vervult en hierbij burgers en maatschappelijk betrokken partners betrekt.

Mensen leren kennen in de natuur
Krista begon 3 jaar geleden met haar vrijwilligerswerk bij De Groene Ontmoeting, toen zij naar Zoetermeer verhuisde. Ze zag de oproep voor vrijwilligers, liep een dag mee en het was meteen raak. “Ik vind het een heerlijke plek. Ik kom er al jaren met mijn kinderen” aldus Krista. Voor Krista was de natuur niet de enige reden om dit vrijwilligerswerk te starten, maar ook het sociale aspect. Ze vond het leuk om de omgeving en de mensen te leren kennen. Ook was de sfeer voor haar gelijk prettig, omdat het niet uitmaakte of zij verstand had van het werk. “Ik kon gewoon meedoen en leerde het vanzelf.”

Ontspanning, gezelligheid en afleiding

Krista haalt enorm veel voldoening uit haar vrijwilligerswerk, ook doordat ze het fijn vindt om onderdeel uit te maken van de stichting en samen aan een doel te werken. Ze zijn, ook letterlijk, bezig om met elkaar ergens aan te bouwen. Dat zorgt voor ontspanning, gezelligheid en afleiding van de dagelijkse bezigheden.


“Het vrijwilligerswerk is in de loop der jaren echt een stukje van mezelf geworden” merkte Krista op. 

Het Voedselbos

Het vrijwilligersteam bestaat uit zo’n twaalf vaste vrijwilligers en een aantal tijdelijke of wisselende vrijwilligers. Het is verschillend per periode in het jaar welke werkzaamheden nodig zijn. Er is altijd meer dan genoeg te doen in het gebied tussen ’t Geertje en de Zoetermeerse Plas. Zo is er bijvoorbeeld het Voedselbos, in het park naast ’t Geertje, waar fruitbomen en struiken worden geplant op de plekken waar zieke bomen moesten worden weggehaald. Dan heb je het Polderpad: een wandelroute langs ’t Geertje met informatieborden en een speurtocht voor kinderen. Halverwege deze wandelroute ligt de Evolutietuin, waar je de evolutie van planten ziet. Van water, naar mossen en varens, naar steeds modernere planten. Langs de wandelroute staan ook verschillende prachtig ontworpen wilgenkunstwerken, die veel onderhoud nodig hebben.

Vrijwilligerswerk en de coronacrisis

Momenteel kunnen mensen gewoon nog de wandelroute lopen en genieten van de prachtige natuur. Een nieuw project is de permarie, een stuk weiland dat een plek moet worden waar cursussen gaan plaatsvinden over het levendig inrichten van je tuin. Een erg mooi project, dat nu helaas even stil ligt vanwege de coronacrisis. Ondanks dat kunnen de vrijwilligers nog wel met gepaste afstand het nodige onderhoudswerk doen in de natuur. Daar is Krista erg dankbaar voor, want ze zou de natuur niet willen missen. Op deze manier blijf je bezig met je passie en lekker buiten, tijdens de coronacrisis.

Kom de natuur in!

Het vrijwilligersteam is nu al fijn, maar heeft altijd behoefte aan extra handjes. Hoe meer mensen, hoe meer leuke nieuwe projecten ze kunnen oppakken. Krista benoemt een idee om bijvoorbeeld een educatief programma te maken voor scholen. Zeker in de zomer maanden (juni, juli en augustus) zijn extra handjes nodig en erg welkom. Een dagje meehelpen kan ook. De Groene Ontmoeting biedt veel mogelijkheden en bespreekt graag wat bij jouw talenten en wensen past. Kijk op www.degroeneontmoeting.nl
Wil je ontdekken of vrijwilligerswerk iets voor jou is? Wat past er bij jouw talenten? (video)Bel of app de adviseurs van i-doe  tijdens het Digitaal Spreekuur op dinsdag en donderdag tussen 12.00 en 16.00 uur op 06 53638584. Zij zitten klaar voor allerlei vragen omtrent vrijwilligerswerk en/of Coronahulp bieden en kunnen je ook in contact brengen met organisaties zoals Zoeterwoude Voor Elkaar.   

Je kunt ook zelf vast een kijkje nemen op de vacaturebank voor vrijwilligerswerk in Zoeterwoude en de regio: www.i-doe.nl/vacature

Inschrijven nieuwsbrief!