Luus van Doorn, 86 jaar en nog steeds volop aan de slag bij de Parelvissers

Je kunt als gepensioneerde achter de geraniums gaan zitten, naar buiten kijken en het leven rustig aan je voorbij laten gaan. Of je wandelt iedere maandag van de Van de Sande Bakhuyzenlaan in de Leidse Professorenwijk naar Woonzorgcentrum de Parelvissers in Leiden Zuid om daar de boekenuitleen te verzorgen. Mogen wij even aan u voorstellen: Luus van Doorn, misschien wel de meest vitale 86-jarige vrijwilligster van Leiden!

“Ik heb mijn hele leven administratief werk gedaan, bij de Belastingdienst, een bank en op het Stedelijk Gymnasium. Dat vond ik heerlijk. Dus waarom zou ik thuisblijven?” vraagt Luus met een strijdbare fonkeling in haar ogen. Luus werkt al meer dan 25 jaar in de boekenuitleen bij de Parelvissers, nu samen met vrijwilliger Ton. “Ik vond het stil thuis na mijn werkzame leven. Dus toen ik een oproep zag voor vrijwilligers die in de bibliotheek wilden werken, heb ik direct gereageerd. Ik ben begonnen bij Rijn & Vliet maar werk dus nu al een behoorlijke tijd hier.”

Geboren en getogen Leidse

Luus is geboren en getogen in Leiden en is opgegroeid op de Haagweg, tegenover de Leonarduskerk. “Vrijwilligerswerk zat er bij ons altijd al in. Mijn moeder streek de altaarkleden van de kerk en dat was de normaalste zaak van de wereld. Het was voor mij dus voor de hand liggend dat ik ook vrijwilligerswerk zou gaan doen.”

Onder de mensen

Als je nou denkt dat dit het enige is wat Luus doet, dan heb je het mis. “Ik ben ook nog regelmatig hulp van de gastvrouwen in de Fokushuizen aan het Professorenpad. Dat is tegenover mijn huis dus als ze me nodig hebben, steek ik gewoon de straat over en ik ben er. Weet je wat ik het leukste aan vrijwilligerswerk vind? Dat is dat je altijd onder de mensen bent en aanspraak hebt. Zo gezellig allemaal! Het houdt je scherp en vitaal!” Na deze laatste woorden richt Luus zich tot een bewoonster van de Parelvissers die een boek terug komt brengen. Want je zit er natuurlijk niet alleen voor je lol!

Inschrijven nieuwsbrief!