Scratch Leiden: 70 vrijwilligers zorgen voor Europees topevenement

Leiden kent diverse evenementen waarbij vrijwilligers een belangrijke rol spelen. Maar kent u de Scratch Muziekdagen Leiden, het grootste meerdaagse koorevenement van Europa dat ieder jaar in de Pieterskerk plaatsvindt? Naast een vast comité zorgt een team van 70 vrijwilligers dat die vier dagen in februari voor meer dan 3000 deelnemers een onvergetelijk evenement wordt. Vrijwilligerscoördinatoren Harry Klink en Hanriette Ruigt vertellen hoe dat kan.

Aan de keukentafel bespreken Harry en Hanriette wat welke vrijwilliger op welke dag van de Scratch kan doen. “De Scratch Muziekdagen vinden altijd plaats in de week van Valentijnsdag en het is iedere keer weer een feestje. Zo ervaren alle vrijwilligers, maar zeker ook alle deelnemers het,” vertelt Hanriette, die dit jaar het coördinatorsstokje aan Harry overdraagt. “Gedurende de vier dagen dat het evenement duurt, zingen dagelijks ruim 800 deelnemers de mooiste klassieke stukken, zoals de Messiah van Händel, of musicalfavorieten. Ze doen dat met begeleiding van een groot orkest – ook bestaande uit voornamelijk amateurmuzikanten – en onder leiding van een professionele dirigent. Overdag wordt er geoefend, ’s avonds vindt de uitvoering plaats.”

Zinvolle en leuke invulling van vrije tijd

“En als er pauze is, dan staan vrijwilligers bij de koffie-uitgifte en de informatiebalie, lopen rond om iedereen te woord te staan of om gevallen muziekboeken onder de tribunes vandaan te halen. Maar heel veel van het werk is al gedaan in de dagen voorafgaand aan de Scratchdagen, wanneer de hele Pieterskerk wordt omgebouwd om al die musicerende mensen te ontvangen,” vult Harry aan. Na zijn pensionering zocht Harry een zinvolle en leuke invulling van zijn vrije tijd. “Ik ben ook voorzitter van het koor Con Amore, dus een rol in het organisatiecomité van de Scratch sloot daar mooi bij aan. En nu werk ik nauw samen met Hanriette die het coördinatorswerk gedurende de afgelopen vier Scratches heeft gedaan.”

De Scratch voelt als een klein feest

Voordat Hanriette de vrijwilligers coördineerde, zat zij vele jaren in de PR-commissie van het Scratchcomité, naast haar drukke baan aan de Haagse Hogeschool en het voorzitterschap van het Toonkunstkoor Leiden. “Vanaf begin november begint de drukte rondom de vrijwilligers. Je gaat ze aanschrijven of ze nog beschikbaar zijn en vanaf januari begint het inplannen. Hoe dichter de Scratchdagen naderen, hoe drukker het wordt. Aangezien de sfeer in het comité en onder de vrijwilligers altijd erg goed is, voelt het ook voor ons als een klein feestje. Als je dan ook nog een goede persoonlijke klik hebt met de persoon die jouw werk gaat overnemen, dan voelt dat gewoon fantastisch. Ik heb weer ongelooflijke zin in de komende Scratchdagen,” besluit Hanriette. Harry kan niet anders dan dit volmondig beamen: “Dat klopt helemaal. En nu gaan we verder, want we hebben nog vrijwilligers nodig.”

Wil jij meer weten over de Scratch of misschien meedoen als vrijwilliger? Kijk dan eens op de site: https://www.scratchleiden.nl/

Inschrijven nieuwsbrief!