‘Niet druk, wel veel te doen!’

Op het plein aan de Dorpsstraat in Zoeterwoude staat Wil van Leeuwen trots naast de stier van Zoeterwoudse kunstenaar Patrick Visser. De stier is geplaatst ter gelegenheid van de zesde kunstroute door Zoeterwoude, die Wil in 2004 voor de eerste keer organiseerde. Met bijna 2000 bezoekers geniet de Kunstroute veel aandacht van bezoekers uit Zoeterwoude en de regio.

“Veel inwoners van Zoeterwoude willen dit beeld hier graag permanent houden”, begint Wil, “En ook de gemeente heeft er wel oren naar. We zijn dus nu in overleg met de gemeente om te kijken of we voldoende financiën kunnen genereren om het beeld aan te kopen.”

‘We’ is de Stichting Kunst en Cultuur, waarvan Wil voorzitter en penningmeester ad interim is. De Zoeterwoudse Kunstroute vindt altijd plaats in het derde weekend van september. Tijdens de route zijn de werken van 84 lokale kunstenaars op 28 verschillende plekken in het dorp te zien. “Dat kan op een openbare plek zijn, maar ook in ateliers of bij de kunstenaars thuis. De kunstroute is in ieder geval zeer laagdrempelig: iedereen kan zich aanmelden, we balloteren niet op een kunst met een grote k of kleine k. Eigenlijk is het publiek de ballotagecommissie. Op de openbare locaties zijn altijd veel vrijwilligers actief.”

Wil houdt er niet van om te zeggen dat hij het druk heeft. Liever zegt hij dat hij veel dingen te doen heeft. “Maar na mijn pensionering voelt het soms toch wel druk hoor. Ik ben namelijk vanuit de Stichting ook nog bezig met het oprichten van een Cultuurhuis, samen met Stichting Oud en Stichting Buren. We voeren constructieve gesprekken met de gemeente, maar daar gaat wel tijd in zitten.”

IJsclub Zoeterwoude

Daarnaast is Wil ook nog als penningmeester verbonden aan de IJsclub Zoeterwoude en houdt zich bezig met de toekomstplannen voor het sportpark. “Veel mensen zetten zich in, of willen zich inzetten als vrijwilliger. Daar is iedereen blij mee. Voor korte en of incidentele klussen zijn over het algemeen genoeg mensen te vinden. Maar voor de langere klussen is het lastig. Langere klussen brengen ook vaak meer verantwoordelijkheid met zich mee en jammer genoeg verbindt de overheid steeds vaker voorwaarden aan vrijwilligerswerk en bestuurlijke functies. Zo worden wel veel drempels opgeworpen!”

Na een gesprek met Kirsten Zitman van i-doe gaat Wil binnenkort zijn vacature voor penningmeester op de vacaturebank van i-doe zetten. In de vacaturebank plaatsen meer dan 300 organisaties gemiddeld meer dan 950 vacatures. “Ik heb me laten vertellen dat er meer dan 2000 vrijwilligers in de vacaturebank staan ingeschreven, dus ik heb goede hoop dat een paar mensen enthousiast worden van wat wij te bieden hebben,” besluit Wil.

Inschrijven nieuwsbrief!