Piëzo-methodiek

De Piëzo-methodiek is een methode om de persoonlijke ontwikkeling van mensen in een kwetsbare positie (en daarmee hun mogelijkheden) om te participeren te vergroten. Het geeft mensen de ruimte om zelf te ontdekken wat hun talenten zijn en hoe ze die willen gaan én kunnen benutten.

In de Leidse regio werken steeds meer organisaties met de Piëzo-methodiek.  iDOE biedt organisaties de mogelijkheid om aan te geven welke Piëzo fase zij vrijwilligers zoeken, maar ook welke fase zij bieden. Daarnaast kunnen organisaties makkelijk op zoek naar een passende plek voor hun ontwikkelende Piëzo klant.     

                                 

Fasen

De Piëzo-methodiek kent vijf verschillende fasen waarin de deelnemers zich ontwikkelen.

 1. Fase 0: eerste maatschappelijke activering
  Er wordt met de deelnemers gesproken over wat zij kunnen en willen doen.
 2. Fase 1: PiëzoCentrum als educatieve plek 
  Deelnemers doen bijvoorbeeld mee aan activiteiten in de huizen van de buurt.
 3. Fase 2: lerend vrijwilligerswerk in het PiëzoCentrum
  Deelnemers doen vrijwilligerswerk bij de organisatie.
 4. Fase 3: Lerend vrijwilligerswerk bij partnerorganisaties
  Deelnemers doen vrijwilligerswerk bij andere organisaties bijvoorbeeld iemand die gestart is bij een Huis van de Buurt gaat zich inzetten bij de Kringloopwinkel.
 5. Fase 4: naar een opleiding of reguliere baan.

Lees hier meer over de methodiek.

 

Piëzo-vacatures en organisaties

Benieuwd naar welke organisaties er met de Piëzo-methodiek werken in Leiden? Neem contact met ons op via contact@i-doe.nl.

Bekijk ook alle vacatures in fase 2 of fase 3 in de vacaturebank met behulp van de filter. 

Epicentrum Slaaghwijk

Epicentrum Slaaghwijk is een onderdeel van Piëzo. Deelnemers worden door (het begeleiden van) activiteiten als sport-,taal- en computerles in de gelegenheid gesteld talenten en vaardigheden te ontwikkelen volgens de Piëzo-methodiek. 

Contact:
Giola Conte (coördinator)
06-31687716 / gioia@stichtingpiezo.nl
of kijk op www.epicentrumleiden.nl

Klik hier om naar de website van Piëzo te gaan.

 

Contactpersonen

Neem voor meer informatie rondom Piëzo contact op met:

Mirjam van Beijnen (Piëzo)
mirjamvanbijnen@stichtingpiezo.nl

Kirsten Zitman (iDOE)
hilly@i-doe.nl
071-5160477

Josine Spits (Gemeente Leiden)
j.spits@leiden.nl 

Wat doet iDOE

 • Matchen: we matchen (potentiële) vrijwilligers en organisaties met het doel alle vrijwilligersvacatures te vervullen en de mensen op de best passende plek te plaatsen.
 • Workshops/ trainingen / thema en netwerkbijeenkomsten: we organiseren en verzorgen trainingen, workshops en themabijeenkomsten voor vrijwilligers, beroepskrachten, door vrijwilligers en beroepskrachten vanuit iDOE en Verder.
 • Informatie & advies: we ondersteunen organisaties en vrijwilligers bij allerlei vraagstukken rondom het werken met vrijwilligers of het doen van vrijwilligerswerk.
 • Promotie: we promoten en waarderen vrijwillige inzet middels cadeau-acties (link naar waarderingsactiepagina), campagnes, verhalen (link naar verhalen) evenementen (link naar agenda).
 • Maatschappelijk betrokken ondernemen: we koppelen maatschappelijke organisaties en bedrijven aan elkaar om maatschappelijk betrokken samen te werken en inspireren hen met voorbeelden uit de stad. Daarnaast proeven medewerkers van bedrijven zo aan vrijwilligerswerk waardoor we deze doelgroep uit dagen zich vaker vrijwillig in te zetten.
 • Iedereen doet mee (sociale activering): we willen dat iedereen mee doet in de samenleving en dat kan met vrijwilligerswerk. We bieden trajecten aan om je te begeleiden naar vrijwilligerswerk. Hierdoor bouw je een ritme op, ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt, doe je werkervaring op en/of leer je nieuwe mensen kennen. We ondersteunen organisaties in de begeleiding.
Inschrijven nieuwsbrief!