Piëzo-methodiek

De Piëzo-methodiek is een methode om de persoonlijke ontwikkeling van mensen in een kwetsbare positie (en daarmee hun mogelijkheden om te participeren) te vergroten. Het geeft mensen de ruimte om zelf te ontdekken wat hun talenten zijn en hoe ze die willen gaan én kunnen benutten.

In de Leidse regio werken steeds meer organisaties met de Piëzo-methodiek. i-doe biedt organisaties de mogelijkheid om aan te geven in welke Piëzo-fase zij vrijwilligers zoeken, maar ook welke fase zij bieden. Daarnaast kunnen organisaties makkelijk op zoek naar een passende plek voor hun ontwikkelende Piëzo-klant.     

                                 

Fasen

De Piëzo-methodiek kent vijf verschillende fasen waarin de deelnemers zich ontwikkelen.

 1. Fase 0: eerste maatschappelijke activering
  Er wordt met de deelnemers gesproken over wat zij kunnen en willen doen.
 2. Fase 1: PiëzoCentrum als educatieve plek 
  Deelnemers doen bijvoorbeeld mee aan activiteiten in de huizen van de buurt.
 3. Fase 2: lerend vrijwilligerswerk in het PiëzoCentrum
  Deelnemers doen vrijwilligerswerk bij de organisatie.
 4. Fase 3: lerend vrijwilligerswerk bij partnerorganisaties
  Deelnemers doen vrijwilligerswerk bij andere organisaties bijvoorbeeld iemand die is gestart bij een Huis van de Buurt gaat zich inzetten bij de Kringloopwinkel.
 5. Fase 4: naar een opleiding of reguliere baan

Lees hier meer over de methodiek.

 

Piëzo-vacatures en organisaties

Benieuwd naar welke organisaties er met de Piëzo-methodiek werken in Leiden? Neem contact met ons op via contact@i-doe.nl.

Bekijk ook alle vacatures in fase 2 of fase 3 in de vacaturebank met behulp van het filter. 

Stamtafel en Piëzo-locaties:

Zes partners in de stad vormen samen de Stamtafel Piëzo. Zij zorgen met elkaar voor de uitrol van de Piëzo-methodiek en versterken elkaar door kennis en ervaringen te delen. De stamtafel gaat uit van de talenten, want Talent Rules!

Deelnemers stamtafel:

Klik hier om naar de website van Piëzo te gaan.

 

Contactpersonen
Neem voor meer informatie rondom Piëzo contact op met:

Carola Peeters (Sociaal Werker Piëzo Morschwijck)
c.peeters@libertasleiden.nl  / 06 46 08 86 87

Christien Hoek (Sociaal Werker Piëzo/Projectleider)
c.hoek@libertasleiden.nl / 06 83 89 50 94

hilly@i-doe.nl (iDoe) / 071-5160477

Wat doet i-doe?

 • Matchen: we matchen (potentiële) vrijwilligers en organisaties met het doel alle vrijwilligersvacatures te vervullen en de mensen op de best passende plek te plaatsen.
 • Workshops/trainingen/thema en netwerkbijeenkomsten: we organiseren en verzorgen trainingen, workshops en themabijeenkomsten voor vrijwilligers, beroepskrachten, door vrijwilligers en beroepskrachten vanuit i-doe en Verder.
 • Informatie & advies: we ondersteunen organisaties en vrijwilligers bij allerlei vraagstukken rondom het werken met vrijwilligers of het doen van vrijwilligerswerk.
 • Promotie: we promoten en waarderen vrijwillige inzet middels cadeau-acties, campagnes, verhalen en evenementen.
 • Maatschappelijk betrokken ondernemen: we koppelen maatschappelijke organisaties en bedrijven aan elkaar om maatschappelijk betrokken samen te werken en inspireren hen met voorbeelden uit de stad. Daarnaast proeven medewerkers van bedrijven zo aan vrijwilligerswerk waardoor we deze doelgroep uitdagen zich vaker vrijwillig in te zetten.
 • Iedereen doet mee (sociale activering): we willen dat iedereen meedoet in de samenleving en dat kan met vrijwilligerswerk. We bieden trajecten aan om je te begeleiden naar vrijwilligerswerk. Hierdoor bouw je een ritme op, ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt, doe je werkervaring op en/of leer je nieuwe mensen kennen. We ondersteunen organisaties in de begeleiding.
Inschrijven nieuwsbrief!