Vrijwillige inzet… waarom? Daarom!

Geschreven door Liselotte Cassee
Bron: Basisboek vrijwilligersmanagement

 Hier is ‘ie dan, de tweede blog van Jong i-doe. De eerste blog is geschreven door Lotte en gaat over vrijwilligster Marit die zich inzet bij AFS. Mijn naam is Liselotte en ik wil jullie wat meer vertellen over vrijwilligers en vooral vertellen waarom vrijwilligerswerk zo goed is om te doen. Ik heb het hier niet over buitenlandreizen waar mensen zes maanden verdwijnen of over het koffie schenken bij bejaarde mensen. Alhoewel dat natuurlijk ook erg leuk is! Ik heb het over de motieven voor vrijwilligerswerk en wat jij als jongere eruit kan halen.

Ten eerste: wat is vrijwilligerswerk?
“Vrijwillige inzet verwijst naar een breed scala aan activiteiten die uit vrije wil ondernomen worden, voor het algemeen publiek nut zijn en waarbij een geldelijke beloning niet de belangrijkste motiverende factor is.”

Als geld niet de grootste motivatie is, wat is dan de belangrijkste motivatie? Er zijn verschillende motieven om je vrijwillig in te zetten. Hier licht ik twee motieven uit:

  1. Er is een compensatie in natura aanwezig, dit betekent dat de vrijwillige wordt gecompenseerd door iets wat geen geld is;
  2. Het is gerelateerd aan onderwijs;

Een compensatie in natura kan van alles zijn. Het zou kunnen dat de vrijwilliger door middel van vrijwilligerswerk karma punten wil scoren of omdat hij of zij het simpelweg erg leuk vindt om te doen. Hierbij zet de vrijwilliger zich bewust in voor een organisatie, doelgroep of persoon die hulp goed kan gebruiken. Daarnaast staat het ook mooi op een cv wanneer iemand zich vrijwillig heeft ingezet voor de maatschappij. Het toont maatschappelijke betrokkenheid en het laat zien dat iemand ondernemend is. Verder kan compensatie in natura ook praktische compensatie zijn. Bijvoorbeeld: een vrijwilliger kan niet heel goed klussen maar is wel goed in koken. Daarom kookt de vrijwilliger één keer per week bij het buurthuis in zijn of haar dorp of stad. En als wederdienst komt er iemand van het buurthuis een klusje doen als het nodig is.

Vrijwilligerswerk kan ook gekoppeld zijn aan onderwijs. Een groot deel van jullie lezers kent vast nog wel de maatschappelijke stage die middelbare scholieren geheel vrijwillig moesten doen tijdens de middelbare schooltijd. Het werd toen gezien als een mogelijkheid om je te oriënteren op een verdere studiekeuze en als aanmoediging om je maatschappelijk in te zetten. Voor de lezers die niet weten wat het inhoudt: op de middelbare school werd het verplicht om een aantal uur vrijwilligerswerk te doen (tegenwoordig is het niet meer verplicht). Voor mij werd het toen heel snel duidelijk dat ik toch geen pabo moest gaan doen. Maar vrijwilligerswerk kan je naast oriëntatie en leerstof ook veel meer bieden. Ikzelf doe nu zeven jaar verschillende soorten vrijwilligerswerk. Van de sportclub tot de gemeente heb ik mij ingezet. In de afgelopen jaren heb ik voornamelijk in de zorg sector vrijwilligerswerk gedaan omdat ik de studie sociaal werk doe. Elke keer leer ik opnieuw dingen over mijzelf wat ik steeds vaker kan toepassen. Mijn karakter is erdoor gevormd en ook hoe ik mij als professional presenteer heb ik daaraan te danken. Vrijwillige inzet biedt levenservaring!

Vrijwilligerswerk is iets wat steeds meer van de (actieve) burger wordt verwacht door de participatiewet en door de druk die bij studenten steeds meer groeit. Vaak lijkt het dat alleen een studie niet meer genoeg is om aan een goede baan te komen. Dit zal vast niet zo zijn, maar vrijwilligerswerk biedt je naast mooie punten op je cv lijst ook zoveel meer voordelen. Zeker als je iets doet wat je leuk vindt! Vrijwillige inzet kan overal en wanneer je dat wil. Een voordeel van vrijwilligerswerk is dat er geen druk op de vrijwilliger kan worden gelegd, hij of zij is er tenslotte geheel vrijwillig. Een ander voordeel is dat het je mogelijkheden biedt en dat je er veel van kan leren.

In de laatste jaren ziet men een herschikking van betaald en onbetaald werk. Hierdoor komen er mogelijkheden vrij. Ook wordt vrijwilligerswerk steeds diverser. Vrijwilligers worden vaker gevraagd naar hun kwaliteiten en naar hun ambities, hierdoor doen veel meer vrijwilligers iets waar ze goed in zijn of waarbij ze dingen leren voor hun toekomst. Vrijwilligers werk is allang niet meer “alleen koffie schenken”. Vrijwilligerswerk is een leerschool, een plek waar je plezier kan beleven en ja… je kan je karmapunten daar ophogen!

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om vrijwilligerswerk te doen, al is het maar een korte klus. Vrijwillige inzet wordt steeds flexibeler, je kan dus zelf bepalen hoeveel tijd jij daaraan besteedt. Gewoon doen dus!

Inschrijven nieuwsbrief!