Vrijwilligersvergoeding, belasting en giften

Vrijwillige inzet en de belasting. Hoe zijn de regels, wanneer krijg je een vrijwilligersvergoeding en hoeveel is dat dan? En kun je die ook als gift aftrekken van de belasting?

Let op: organisaties zijn NIET verplicht om een vergoeding te geven voor vrijwilligerswerk. Dit hangt af van hun beleid en verschilt per organisatie.

Wanneer een vrijwilligersvergoeding?

In de volgende gevallen krijg je een vrijwilligersvergoeding. De genoemde bedragen zijn inclusief onkostenvergoedingen:

 1. Je hebt afgesproken dat je voor jouw inzet per uur een vergoeding ontvangt. Je bent 22 jaar of ouder. Je krijgt een vergoeding van maximaal €5,- per uur, met een maximum van €170 per maand en €1.700 per jaar. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor jouw inzet.
 2. Je hebt afgesproken dat je voor jouw inzet per uur een vergoeding ontvangt. Je bent jonger dan 22 jaar. Je krijgt een vergoeding van maximaal €2,75 per uur, met een maximum van €170 per maand en €1.700 per jaar. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor jouw inzet.
 3. Je hebt niet afgesproken dat je voor jouw inzet per uur een vergoeding ontvangt. Je ontvangt een vergoeding die zo laag is dat deze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. Dan mag de vergoeding maximaal €170 per maand en €1.700 per jaar zijn. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor uw inzet.

Indien je alleen deze vrijwilligersvergoedingen krijgt, dan zijn deze onbelast. De organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet, hoeft deze vergoedingen niet aan de Belastingdienst door te geven.

Op de site van de Belastingdienst kun je terecht voor de meest actuele informatie omtrent vergoedingen. 

Vrijwilligerswerk en giften

Als je vrijwilligerswerk doet, kun je misschien giften aftrekken. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. In de volgende situaties kun je misschien giften aftrekken:

 1. Je ziet af van een vrijwilligersvergoeding.
 2. Je maakt kosten voor jouw vrijwilligerswerk en je krijgt hiervoor geen vergoeding, of je ziet af van een vergoeding voor jouw gemaakte kosten.

Lees op de site van de Belastingdienst over deze giftenaftrek.

Wat doet i-doe?

 • Matchen: we matchen (potentiële) vrijwilligers en organisaties met het doel alle vrijwilligersvacatures te vervullen en de mensen op de best passende plek te plaatsen.
 • Workshops/trainingen/thema en netwerkbijeenkomsten: we organiseren en verzorgen trainingen, workshops en themabijeenkomsten voor vrijwilligers, beroepskrachten, door vrijwilligers en beroepskrachten vanuit i-doe en Verder.
 • Informatie & advies: we ondersteunen organisaties en vrijwilligers bij allerlei vraagstukken rondom het werken met vrijwilligers of het doen van vrijwilligerswerk.
 • Promotie: we promoten en waarderen vrijwillige inzet middels cadeau-acties, campagnes, verhalen en evenementen.
 • Maatschappelijk betrokken ondernemen: we koppelen maatschappelijke organisaties en bedrijven aan elkaar om maatschappelijk betrokken samen te werken en inspireren hen met voorbeelden uit de stad. Daarnaast proeven medewerkers van bedrijven zo aan vrijwilligerswerk waardoor we deze doelgroep uitdagen zich vaker vrijwillig in te zetten.
 • Iedereen doet mee (sociale activering): we willen dat iedereen meedoet in de samenleving en dat kan met vrijwilligerswerk. We bieden trajecten aan om je te begeleiden naar vrijwilligerswerk. Hierdoor bouw je een ritme op, ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt, doe je werkervaring op en/of leer je nieuwe mensen kennen. We ondersteunen organisaties in de begeleiding.
Inschrijven nieuwsbrief!