Waarom vrijwilligerswerk?

Van huiswerkbegeleider tot overblijfmedewerker, van klusjesman tot muzikant, van dagtochtbegeleider voor ouderen tot kookvrijwilliger. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het doen als vrijwilliger. Je moet maar zo denken: wat jij leuk vindt om te doen, vindt een ander vast ook leuk om te doen, maar heeft daar misschien gewoon even jouw aanwezigheid bij nodig. Hieronder beschrijven we iets concreter wat de mogelijkheden zijn in de verschillende sectoren…

Kunst en cultuur

Als er een sector qua samenstelling divers is, dan is het wel de sector kunst en cultuur. De afgelopen jaren zijn subsidies voor de kunstsector verminderd, waardoor het aantal betaalde banen afneemt en de noodzaak om vrijwilligers in te zetten, toeneemt. Het aanbod van vrijwilligerswerk is net zo divers als de sector zelf. 5% van alle vrijwilligers werkt in culturele sector. Voor een stad als Leiden, met meer dan 40.000 actieve vrijwilligers, betekent dat al snel zo’n 2000 stadgenoten!

Culturele instellingen spelen een rol bij welzijn, burgerparticipatie, educatie, integratie, inburgering, vrijetijdsbeleid, sociale cohesie en gezondheidszorg. Het aanbod van vrijwilligerswerk in Leiden is enorm. Vrijwilligers werken in veel gevallen bij culturele instellingen als muziekverenigingen, historische verenigingen, musea en amateurtoneel. Ook immaterieel erfgoed hoort daarbij, zoals bloemencorso’s en processies. Musea of poppodia zijn vaak geheel afhankelijk van vrijwilligers om te blijven bestaan. Zo heeft Werfpop ieder jaar behoefte aan vrijwilligers, maar ook molen de Put kan een vrijwilligershandje gebruiken. Het aanbod van vrijwilligerswerk in de culturele sector varieert van administratief medewerker via timmerman en loodgieter tot bijvoorbeeld verhalenmaker bij iDoe. Verhalenmakers vertellen op hun eigen manier over het vrijwilligerswerk in Leiden. Wil je je laten verrassen door het grote aanbod en voel je je aangesproken om je handen uit je mouwen te steken in de culturele sector, bekijk hier dan de beschikbare vacatures.

Educatie, zorg en welzijn

Van een glimlach, een hand op de schouder, een wandeling of gezellig een kopje koffie drinken is nog nooit iemand slechter geworden. Als er een sector is waarin de aanwezigheid en het werk van vrijwilligers hét verschil maken voor mensen en organisaties, dan is het wel de sector Zorg en Welzijn. Het vrijwilligerswerk in deze sector is zo ontzettend vanzelfsprekend omdat het werk is dat eigenlijk niet afwijkt van je normale dagelijkse handelingen.

Voor een vrijwilliger is het aanbod van werk in de sector Zorg en Welzijn eindeloos. Of je nou administratief vrijwilligerswerk zoekt, of meer praktisch. Kijk dus snel op onze vacaturebank…

Dieren, natuur en milieu

Je hoeft echt geen gediplomeerd hovenier, bioloog of dierenarts te zijn om in de sector Dieren, natuur en milieu te werken. Het aanbod van vrijwilligerswerk is namelijk net zo gevarieerd als de natuur zelf. Beschik je over een flinke dosis enthousiasme, heb je een positieve instelling en lach je om af en toe eens een buitje regen op je hoofd, dan liggen de vrijwilligersbanen bij wijze van spreken voor het oprapen.Het mooie van natuur is dat het overal om je heen te vinden is. En dat vrijwilligerswerk dus altijd bij je om de hoek kan zijn. We geven zo maar eens een paar voorbeelden van vrijwilligerswerk in de buitenlucht: tuinman, wandelvrijwilliger of schooltuinbegeleider. Vind je het heerlijk om de hele dag met je mobieltje in de weer te zijn, dan kun je ook aan de slag als blogger/vlogger, twitteraar of Facebooker voor een natuurbeschermingsorganisatie. En als gastvrijheid helemaal jouw ding is, dan zijn er diverse functies waarbij je bezoekers te woord kunt staan of gasten kunt ontvangen. Daarnaast zijn er veel functies bij organisaties die zitten te springen om jouw administratieve vaardigheden en ervaring. 
Je ziet het, je kunt als vrijwilliger op allerlei manieren jouw steentje bijdragen. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk hier het grote aanbod aan vacatures.

Sport

Sporten is goed voor je, en het maakt niet uit of je dat op individuele basis of in club- of teamverband doet. Nederland telt meer dan 27.000 sportverenigingen. Sport in Nederland is ondenkbaar zonder de betrokkenheid en wekelijkse inzet van meer dan een miljoen mensen die vrijwilligerswerk verrichten. Dat is ongeveer 10% van alle mensen die vrijwilligerswerk doen. Ondanks dit enorme aantal, heeft 73% van alle verenigingen behoefte aan meer vrijwilligers: “Steeds meer werk komt terecht op de schouders van steeds minder mensen.”

Het aanbod van vrijwilligerswerk in de sport is divers. Veel vrijwilligers draaien bijvoorbeeld bardiensten in de kantine van de vereniging of hebben de begeleiding van teams op zich genomen. Andere dragen weer zorg voor een perfecte conditie van de materialen waarmee wordt gesport. Daarnaast behoort een persoonlijke begeleiding van een sporter ook tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld wanneer iemand een fysieke of verstandelijke beperking heeft. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan (hard)lopen of fietsen met slechtzienden.

Ook in de sportsector heeft i-doe vrijwilligerswerk in alle soorten en maten. In de vacaturebank vind je gemiddeld meer dan 50 vacatures voor vrijwilligers die zich in de sportsector willen inzetten. Klik hier als je direct naar het overzicht van sportvacatures wilt gaan.

Inschrijven nieuwsbrief!